Berg Hortimotive komt met een nieuwe techniek voor automatisch transport binnen de kas. Momenteel werken AGV-systemen (Autonomous Guided Vehicles) nog met inductiedraad in beton, waarbij electrotrekkers via een sensor het uitgelegde spoor van inductiedraad volgen. De nieuwe GridMap Technologie realiseert automatisch transport tussen kas en schuur zonder infrastructuur.

De GridMap Technologie maakt gebruik van sensors om zijn weg in de kas te vinden. “De manier waarop de intelligente oogstwagen automatisch de weg vindt, noemen we Gridmapping”, zegt teamleider Research & Development Marc van den Berg van Berg Hortimotive.

Testtraject

De oogstwagens met de GridMap Technologie worden op dit moment uitgebreid getest op een tomatenbedrijf. De kweker geeft in het systeem aan waar in de kas geoogst wordt, waarna de wagens automatisch heen en weer rijden tussen de oogstplek en het verzamelpunt voor de geoogste tomaten. De wagens ‘onthouden’ waar zij vandaan komen en schuiven mee met de oogsters. “Het is onze uitdaging om het systeem zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken”, stelt Van den Berg.

Coördinatie

De onderneming achter de nieuwe technologie wil op termijn meerdere producten op de markt brengen die met GridMap Technologie autonoom door de kas bewegen. Om dit mogelijk te maken is een bovenliggend ‘operating system’ nodig die alle units coördineert en ongelukken voorkomt. Hiervoor ontwikkelde het bedrijf uit de Lier een managementsysteem dat overzicht houdt, zorgt dat verschillende wagens samenwerken en de eindgebruiker informatie geeft over het transportproces.

Toekomst

Van den Berg is ervan overtuigd dat de nieuwe techniek voor automatisch transport binnen de kas een belangrijke rol gaat spelen in de toekomst van de tuinbouw. “Alle vormen van transport in een bedrijf kosten tijd, terwijl het geen waarde toevoegt aan het product. Het automatiseren van transport kan een flinke kostenbesparing opleveren. Er zijn geen mensen meer nodig die ervoor moeten zorgen dat de juiste wagen op het juiste moment op de juiste plek is. Als het eenmaal aan de gang is, hoeft er niemand meer aan te pas te komen.”

Presentatie op Greentech

Momenteel bevindt de nieuwe GridMap Technologie zich in een afrondende testfase. De verwachting is dat het product in oktober dit jaar de markt op kan. Voordat het zover is, is het systeem al wel te bewonderen op de Greentech.