Kwekerij ’t Hoog Bos en Kwekerij ’t Nieuw Bos hebben samen met toeleverancier Van Krimpen een vernieuwend bewateringsysteem voor planten gecreëerd: de H2Obloom. Dit nieuwe bewateringsysteem betreft een transparante vaas met een zogenoemd kliksysteem aan de binnenkant, die de plant een watervoorraad biedt van tien á veertien dagen. Het is een uniek concept, omdat de vaas precies om een kweekpot van 12 cm past, ongeacht de leverancier en het soort plant dat in de kweekpot zit.

H2Obloom is erg geschikt voor de consument die niet in staat is om zijn planten regelmatig water te geven. Maar de transparante vaas biedt ook voor de handel en andere kwekers een uitkomst. Ontwikkelaars ’t Hoog Bos en ’t Nieuw Bos gebruiken de H2Obloom-vaas met waterreservoir om hun Phalaenopsis in topconditie bij de consument te krijgen. Met het concept heeft de plant tijdens het logistieke proces altijd voldoende water en hoeven de tussenschakels de planten niet te verzorgen. De H2Obloom is bij Van Krimpen beschikbaar en verkrijgbaar voor andere telers, zodat zij ook het innovatieve watersysteem kunnen gebruiken.

Waterstick

H2Obloom is een transparante vaas met een kliksysteem en een waterreservoir. Door het kliksysteem aan de binnenkant van de H2Obloom-vaas blijven de potten van 12 cm goed vast zitten in de vaas. Een belangrijk onderdeel van het systeem vormt de waterstick, een langwerpige dunne buis, die de gebruiker door één van de gaatjes in de kweekpot dient te steken. De waterstick komt dan na het vastklikken van de H2Obloom-vaas in het waterreservoir te hangen, waardoor de plant het water door de stick kan ‘opzuigen’, vergelijkbaar als drinken met een rietje.

Altijd genoeg water

Wanneer het reservoir van het watersysteem bijgevuld moet worden, knijpt de consument in de flexibele H2Obloom-vaas, waardoor deze los geklikt wordt van de kweekpot. Vervolgens kan de vaas bijgevuld worden met water. Door het systeem hoeft men minder vaak water te geven en krijgt de plant nooit te veel óf te weinig water.

Introductie H2Obloom

Tientallen klanten van de afzonderlijke kwekerijen ’t Hoog Bos en ’t Nieuw Bos hebben al op ludieke wijze kennis gemaakt met H2Obloom. Het concept werd aan hen gepresenteerd samen met een flesje ‘Bommels Bitter’, om te proosten op al het langdurige leven wat er in H2Obloom zal ontstaan. Tijdens de Royal FloraHolland Trade Fair in Aalsmeer wordt de H2Obloom aan het grote publiek geïntroduceerd.

Tekst: Leo Hoekstra. Foto: Pull Position, Jacob Ophof.

Gerelateerd