Bijna iedere dag loopt John van de Westeringh, van Bloemenkwekerij Van de Westeringh in Varik, glimlachend door zijn 3,2 ha kassen om te genieten van de uitbundige bloeiende Madiba’s, een chrysantensoort met veel kleine bloemetjes op een steel en steeds populairder in de boeketterie. De bloem is vernoemd naar Nelson Mandela, Madiba was zijn koosnaam.

Samen met zijn vrouw Linda stapte de teler in 2005 over van santini naar deze gloednieuwe soort, ondertussen zijn ze met slechts drie telers in Nederland die deze chrysanten telen. Na een moeilijke start, met slechts de kleur wit, levert Madiba de telers inmiddels jaarrond een goede boterham op.

Het aantal kleuren is toegenomen tot acht. Met de moderne teelttechniek en belichting worden jaarlijks 17 miljoen stelen geoogst. Vervolgens verdwijnt het grootste deel (70%) via bemiddeling naar onder andere Engeland en Duitsland. “Meest aansprekend is wel de lange houdbaarheid op de vaas van zeker drie weken. En natuurlijk het grote volume aan bloemen per steel”, zo vat de teler zijn passie voor deze snijbloem samen.

Tekst: Gert Janssen. Foto’s: Vidiphoto.

Gerelateerd