Afgelopen zomer hebben telers van potplanten positieve ervaringen opgedaan met het eerder dichttrekken van de schermen en de geleidelijke afkoeling van het gewas aan het einde van de dag. “Zelfs op de hete dagen durfden telers het aan, met een kwaliteitsverbetering als beloning”, zo zegt hij deze week in de nieuwsbrief van Kas als Energiebron.
Teeltadviseur Marcel Lieffering, gespecialiseerd in kamerplanten en perkgoed, oppert deze werkwijze al langer. Dit jaar merkt hij dat steeds meer teeltbedrijven het oppakken. “Op basis van de theorie uit de cursus van Het Nieuwe Telen neemt de bewustwording zienderogen toe. De aanpak geeft energiebesparing en voorkomt bovendien glazigheid in diverse plantensoorten. Uiteraard is het wel van belang dat telers alert blijven op wat ze doen. Het gewas mag niet inactief worden. Daarom blijft vocht afvoeren belangrijk.”
Doek dicht is de norm
In het verleden was de standaard werkwijze om in de middag het doek open te trekken, met als doel de temperatuur te verlagen en koud de nacht in te gaan. “Nu zie je dat de ene teler de temperatuur boven en onder het scherm meet en daar ook nog de gegevens van de uitstralingsmeter aan koppelt, maar dat de ander het doek eerder dicht durft te doen op gevoel. Het doek ’s nachts dichtlaten is de norm geworden, openlaten de uitzondering. Potplantentelers openen de doeken ook niet te snel, meestal 1 uur na zonsop en 1 uur voor zonsonder.”
Natuurkundewetten
Lieffering benadrukt wel dat Het Nieuwe Telen voor telers en teeltmanagers geen abc’tje is. “Er wordt nog wel mee geworsteld hier en daar, maar ze zien dat het vermijden van snelle tempratuurdaling minder Botrytis geeft en een betere en snellere groei van de planten. Dat zie ik zelfs terug in een koude teelt als cyclaam. Telers van perkgoed laten het scherm – met name in mei – niet geheel dichtlopen, maar tot 80% om toch de warmte eruit te laten. Bij deze teelten maken we soms gebruik van kouval en lopen de doeken eerder open voor groeiremming, 1 of 2 uur voor zonsop.”
Afsluitend stelt hij dat deze teeltwijze tien jaar geleden ondenkbaar was. “De basisprincipes uit de natuurkunde kennen we uiteraard nog wel, maar ze zijn dankzij Het Nieuwe Telen, de Academy van Kas als Energiebron en de lesstof van docent Jan Voogt weer helemaal opgefrist en toepasbaar gemaakt.”
Tekst: Roger Abbenhuijs, Glastuinbouw Nederland