Waarom zou je als teler waterbassins afdekken met algendoek, als er ook een zonneconstructie mogelijk is waarmee je geld kunt verdienen? Het idee van een zonnebassin is even simpel als lucratief: maak van je waterbassin een drijvend zonnepark.

Atze Walstra van The Green World Company ontwikkelde het unieke concept en vertelt met trots waarom dit dé oplossing is voor telers die willen verduurzamen, maar ook streven naar betere bedrijfsresultaten: “Bij zonnepanelen denken de meeste mensen primair aan daken. Maar telers hebben door hun waterbassins nóg een flinke hoeveelheid beschikbare oppervlaktes die geschikt zijn voor panelen. Met ons Floating Systeem creëer je in één klap een extra bron van zonne-energie.”

Water blijft schoner en verdampt minder

Hoe meer de zon schijnt, hoe meer water er verdampt uit het bassin en hoe sneller er algengroei of andere verontreiniging ontstaat. Het Floating Systeem gaat dit grotendeels tegen. Daarnaast profiteer je van de winst uit energieopwekking.
Ook maakt het systeem innovatie door middel van venturi-werking. Door ruimte te laten tussen de drijvers, kan de warme lucht tussen de panelen ontsnappen. Dit zorgt voor organische luchtcirculatie. Zo houden de panelen een langere levensduur, en wordt het water in het bassin niet beïnvloed door de warmte van boven.

Optimale ruimte-vermogensefficiëntie

Atze legt uit waar dit Floating Systeem zich onderscheidt van andere drijvende zonneparken: “Dit Floating Systeem is modulair en flexibel inzetbaar. We gebruiken een gepatenteerde drijf- en draagconstructie die bestaat uit een zeewaardig aluminium frame. Dat maakt ons systeem langdurig bestand tegen weer, wind en water. Aluminium is degelijker, sterker en duurzamer dan kunststof, en een bewezen product in de glastuinbouw. Groen moet écht groen zijn, vinden wij: geen micro-plastics bij de teelt! Dit heeft ook voordelen bij de verzekering, doordat aluminium geen brandstof is.
Omdat de constructie sterker is, kun je er meer panelen op kwijt en heb je meer opbrengst per oppervlakte. Je maakt optimaal gebruik van je ruimte en daar verdien je aan. Bovendien draag je bij aan verduurzaming van de glastuinbouwsector. Met de gemiddelde zes jaar terugverdientijd ten opzichte van een levensduur van 25 jaar, is dat gemakkelijk besparen, vooral gezien het systeem de ondernemer voorbereidt voor klimaatbeleid in de toekomst.”

Speciaal voor de glastuinbouw

Ons Floating Systeem is speciaal ontwikkeld voor de glastuinbouw door The Green World Company, een organisatie die met bewezen succes duurzame energieprojecten initieert, realiseert en exploiteert. Wat The Green World Company voor jou kan doen? Atze: “Jou helpen bij de realisatie van jouw eigen drijvende, rendabele zonnepark. We regelen de vergunningen, maken een pasklaar ontwerp, realiseren het project en zorgen voor het onderhoud.”
Meer weten? Kijk snel op onze website!