VW Maxburg, een Belgisch tomaten- en komkommerbedrijf in Hoogstraten vlak over de grens met Nederland, heeft vanaf vorig jaar twee waterbassins uitgerust met zonnepanelen. De eerste zonnepanelen zijn voor eigen gebruik, maar dit voorjaar worden er nog eens 3.000 panelen bijgeplaatst en gaat het glastuinbouwbedrijf elektriciteit leveren aan een naburig slachtbedrijf.

In het voorjaar van 2021 werden op twee waterbassins van vruchtgroentebedrijf VW Maxburg in Hoogstraten 600 zonnepanelen gelegd. De zonnepanelen meten 2,30 m bij 1,05 m en zijn makkelijk in elkaar te klikken. Doordat ze modulair zijn, is reiniging of vervanging een simpele klus. Eén zonnepaneel heeft een vermogen van 535 Wp. Deze panelen leveren samen in totaal 278 MWh per jaar.
De zonnepanelen worden op steenworp afstand geproduceerd door Connectum. Dit bedrijf is eigendom van Hedwig van Roy, beter bekend als eigenaar en geestelijke vader van Clics Toys; in elkaar klikkend speelgoed dat over de hele wereld wordt geëxporteerd. In de zoektocht naar nieuwe toepassingen voor het kliksysteem, kwam de ondernemer op het idee van drijvende zonnepanelen. Met dit idee, omgedoopt tot ‘ClicFloats’, is hij naar de familie Vermeiren gegaan. De familie teelt op 10 ha tomaten en komkommers.

Meerwaarde waterkwaliteit

De stroom die door de 600 zonnepanelen wordt opgewekt zet het tomatenbedrijf in voor het bedienen van pompen, motoren en andere machines op het bedrijf. “Behalve de energieopwekking, heeft het systeem van de drijvende zonnepanelen nog een andere belangrijke meerwaarde”, laat bedrijfsleider Mitch Vermeiren weten.
Hij verduidelijkt: “Het is ook goed voor de waterkwaliteit. Minder zonlicht op het water betekent minder algengroei en de zonnepanelen hebben een koelend effect op het water. Bovendien vindt er minder verdamping van het water plaats, waardoor er minder water verloren gaat. Dat is vooral in de zomer een belangrijk voordeel.”
Om het bassin volledig te kunnen afdekken, heeft Connectum de ICOS ontwikkeld, een systeem van drijvende 20-hoekige afdekkegels uit gerecycled kunststof die omdraaien als een vogel erop wil gaan zitten. Op deze manier kunnen de telers zowel de vogels weghouden als het bassin afdekken om de waterkwaliteit te verbeteren.

Verkoop stroom aan slachthuis

De proeven met de ClicFloats, waarvoor een VLIF innovatiesubsidie verkregen werd, zijn het tomatenbedrijf goed bevallen. Zo goed dat ze er dit jaar nog eens 3.000 zonnepanelen bijplaatsen. Daarmee komt het aantal zonnepanelen op 3.600, goed voor een energieproductie van 1.666 MWh per jaar. De nieuwe zonnepanelen zijn echter niet voor eigen gebruik.
De nuttige effecten op de waterkwaliteit blijven een belangrijk argument, maar de opgewekte stroom zal nu verkocht worden aan het nabijgelegen slachthuis Comeco dat haar energiehuishouding wil verduurzamen, maar geen ruimte heeft voor zonnepanelen. “Momenteel loopt er een vergunningsaanvraag om een stroomkabel tussen beide bedrijven te trekken. Ook willen we een waterleiding tussen beide bedrijven aanleggen”, vertelt Vermeiren.

Uitwisseling van water

Het glastuinbouwbedrijf en het slachthuis willen ook op het gebied van watervoorziening samenwerken. “Vooral in de natte maanden hebben wij veel wateroverschot. In plaats van dat weg te laten vloeien, kunnen we het nu nuttig aanwenden”, vervolgt Vermeiren. “Daarnaast wordt er ook gekeken hoe wij proceswater eventueel kunnen inzetten in onze teelt, maar dan moeten we er in ieder geval een filtersysteem tussen zetten.”

Tekst: Jerom Rozendaal