De prijzen van komkommers zijn al maanden uitzonderlijk laag. In heel Europa zijn er meer komkommers geteeld en door de milde weersomstandigheden, is er ook maximaal geoogst. Op de dagmarkt zijn prijzen tussen de 5 en 10 cent meer regel dan uitzondering. Komkommerteler Sjaak van Dijk: “Het is echt dramatisch. Met deze bodemprijzen en de hoge kosten voor arbeid en energie, wordt het voor veel telers knopen tellen aan het eind van het jaar.”
Vorig jaar werd er nog redelijk goed betaald voor komkommers. Niemand keek er dan ook van op dat dit jaar het areaal is uitgebreid. Daar kwam bij dat veel tomatentelers switchten naar komkommer vanwege het ToBFRV-virus bij tomaat. Het areaal breidde daardoor nog verder uit. Extreem weer bleef uit in de productiegebieden waardoor het aanbod steeds op volle sterkte was en schaarste niet voorkwam. “Tel je al die factoren op, dan heb je een perfect storm,” zegt Sjaak van Dijk. “In het voorjaar is het wel vaker even wat minder, maar nu is het al sinds eind maart een constant drama.”
Verantwoordelijkheid nemen
Naast de aanwijsbare oorzaken die de prijs op een historisch laag peil houden, helpt ook de handel een handje mee, zo merkt de teler. “Je ziet dat de handel de prijs bewust laat wegzakken naar zo’n 6 cent om dan pas toe te slaan. Terwijl ze weten dat onze kostprijs inmiddels richting de 30 cent gaat. Dat vind ik onverantwoord en niet netjes. Inkopers van supermarkten weten dat er genoeg aanbod is en bellen net zo lang rond tot ze ergens een deal bereiken tegen 4 cent per stuk. Die voelen zich dan misschien even heel wat, maar is er geen verantwoordelijke manager die ervoor waarschuwt dat er daardoor volgend jaar geen teler meer over blijft? Ergens zullen ook zij hun verantwoordelijkheid moeten nemen.”
Warmte doet opleving teniet
Eind vorige week leek de prijs ietsjes aan te trekken. “Een prijs van 15 cent is nog niet om te juichen, maar het was beter dan de maanden ervoor. Dat duurde echter niet lang, nu zitten we alweer op gemiddeld 10 cent.” Het warme weer speelde daarbij een rol. De productie ging ineens zo hard dat er onverwacht veel aanbod ophoopte. Gelukkig valt het met de insectendruk mee op het bedrijf, nu de temperaturen tropisch zijn. “Alleen spint vraagt wat extra aandacht in deze periode. Door de schrale oostenwind slaat de biologische bestrijding van spint maar matig aan.”
Spouwscherm helpt jaarrond
Het spouwscherm dat Van Dijk in 2018 plaatste, houdt in deze periode het overschot aan zonlicht weg. Maar vooral in de winter heeft de teler er profijt van gehad. “De isolerende werking beperkt de uitstraling, waardoor we met beperkte energie-inzet een constante temperatuur kunnen realiseren in de hele kas. Met een ketel, WKK, e-ketel en vloeibare CO2 hadden we alle ingrediënten in huis om steeds een optimale mix te vinden om zo efficiënt mogelijk te telen. Dat gaf goede resultaten, maar met de huidige opbrengsten kun je besparen wat je wil; je blijft verliezen.”
Structureel
Van Dijk ziet het tij niet snel keren. “We kunnen niet meer spreken van een tijdelijke dip; dit lijkt structureler te zijn. De komende periode kan niet veel meer goedmaken, tenzij andere productiegebieden met extreme omstandigheden te maken krijgen en er wat meer lucht komt. Met de stijgende kosten van energie en arbeid, wordt het voor menig komkommerteler knopen tellen aan het eind van het jaar.”
Tekst: Astrid Zoumpoulis, beeld: Marleen Arkesteijn