Zentoo en Ovata zijn de winnaars van de Greenovation Awards van Royal FloraHolland. Tijdens de Trade Fair in Aalsmeer reikte CEO van FloraHolland Steven van Schilfgaarde de prijs voor ‘beste concept’ uit aan Ovata en ontving Zentoo de award voor ‘beste artikel’.

Zentoo ontving de Greenovation Award voor ‘beste artikel’ voor zijn composteerbare bloemenhoes die het bedrijf in samenwerking met Van der Windt ontwikkelde. De hoes is breed toepasbaar en kan daardoor ook gebruikt worden om andere snijbloemen of kamerplanten in te pakken.

Composteerbare bloemenhoes

De jury van de Greenovation Awards liet zich in het juryrapport erg positief uit over het composteerbare verpakkingsmateriaal voor bloemen van Zentoo: “De verpakkingslijn van composteerbare bloemenhoezen is een invulling van een belangrijke, tot nu toe ontbrekende, schakel.” De jury prijst de brede toepasbaarheid van het product en zegt dat het ‘de potentie heeft om tot een echte doorbraak te leiden in vermindering van plasticgebruik.’

Verpakkingshoes met verhaal

Ovata ging met de Greenovation Award voor ‘Best Concept’ aan de haal. Het bedrijf won de prijs voor de verpakkingshoes ‘Because we care’. “De verpakkingshoes ‘Because we care’ van Ovata vertelt het verhaal van de aanpak van het bedrijf ver weg in Oeganda met inzet voor vrouwenrechten”, aldus de jury. “De aanpak van Ovata in Oeganda is een goed voorbeeld van MVO-handelen. Die aanpak is moeilijk communiceerbaar naar de handel en de consument. De Because we care-hoes biedt hiervoor een oplossing.”

Minder plastic

De beoordeling van de nominaties voor de Greenovation Awards bestond voor de helft door de beoordeling van het publiek. Een vakjury leverde de andere 50 procent voor de einduitslag. Organisator Royal FloraHolland geeft aan dat veel van de nominaties bestonden uit milieuvriendelijke alternatieven voor plastic verpakkingsmaterialen voor bloemen. Het bedrijf achter de Greenovation Awards roept de sector dan ook op om dit voorbeeld te volgen en zo als sierteeltsector richting vermindering van plasticverbruik te groeien.

Bron en foto: Royal FloraHolland.

Gerelateerd