Zoals in bijna elke sector speelt de noodzaak om aan de slag te gaan met nieuwe digitale technologieën ook in de glastuinbouwsector. Vijf bedrijven uit de tuinbouwsector startten daarom samen met InnovationQuarter het initiatief Tuinder Tom; een proeftuin voor digitalisering in de glastuinbouw.

De behoefte aan en noodzaak van digitalisering in de glastuinbouw is groot. Op dit moment zijn er nog weinig concrete initiatieven en projecten in de praktijk. Daarnaast ben je er met de technologie alleen nog niet, geeft InnovationQuarter aan. ‘Het gaat erom de beschikbare technologie te gebruiken om de bedrijfsprocessen in de tuinbouw te optimaliseren’, zo schrijft het bedrijf op haar website.

Kennis verkopen

Voor de hand liggende mogelijkheden op het gebied van digitalisering binnen de glastuinbouw zijn zijn het ‘telen op afstand’ en de ‘autonome kas’. Bedrijven worden groter, er wordt meer geteeld in en voor het buitenland en telers willen daarom hun (teelt) ook daar kennis verkopen. Sensoren, kunstmatige intelligentie en internet kunnen hierbij helpen.

Tuinder Tom

Een vijftal bedrijven uit de tuinbouw is gestart met het initiatief Tuinder Tom; een project waarbij digitale businesscases worden uitgewerkt en de data voor alle deelnemers beschikbaar is. De vijf bedrijven aan het initiatief deelnemen zijn Delphy, LetsGrow.com, B-Mex en Plantsome.nl. InnovationQuarter ondersteunt de vijf partijen bij hun werkzaamheden.

Locatie

Startpunt van Tuinder Tom is een praktijklocatie bij kwekerij Zwethlande in Honselersdijk, die als proeftuin dient voor digitalisering in de glastuinbouw. Hier wordt de aanwezige kennis, techniek en data samengevoegd en van daaruit gewerkt aan mogelijke business cases.

Webapplicatie watergift

Data van alle deelnemers wordt via LetsGrow beschikbaar gesteld in een gezamenlijke ‘pot’. De deelnemers mogen deze data gebruiken voor het in de praktijk ontwikkelen en testen van mogelijke use cases en businessmodellen. Vorige week presenteerde een consortium dat bestaat uit Delphy, B-Mex en Florinco al het eerste product van Tuinder Tom: een webapplicatie waarmee potplantentelers hun watergift kunnen optimaliseren.

Beeld: Delphy