Een samenwerkingsverband van drie bedrijven is bijna klaar met de ontwikkeling van een webapplicatie waarmee potplantentelers hun watergift kunnen optimaliseren. De adviestool moet telers handvatten bieden en advies geven over het beste moment om water te geven. Door de vochtigheid in de pot te meten en de weersverwachting met een klimaat- en groeimodel te combineren krijgt de teler maatwerkadvies.

In januari wil het consortium, bestaande uit Delphy (teeltadvisering), B-Mex (gewasmodellen) en Florinco (automatisering), de eerste versie introduceren. Het samenwerkingsverband kwam tot stand op initiatief van ErfGoed, dat hoogwaardige teeltvloeren levert. “Onze vloeren maken een zeer homogene watergift mogelijk, maar de teler bepaalt hoe vaak en hoeveel water hij geeft”, zegt Cock van Bommel namens de teeltvloerenproducent. “Deze keuzes hangen samen met tal van factoren, zoals het gewas en de groeifase, het kasklimaat en de weersomstandigheden. Het is lastig om binnen dat complexe en dynamische geheel altijd de juiste afwegingen te maken. Een slimme softwareapplicatie kan de teler of teeltmanager daarbij assisteren. Dat moet leiden tot nog betere teeltresultaten, een lagere ziektedruk en een efficiëntere inzet van water, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Wij zijn blij dat dit nu is opgepakt.”

Advies op maat

Volgens Klaas van Egmond van Delphy is de app bijna gereed. Over de werking zegt hij: “Sensoren houden de vochtigheid in de pot voortdurend in de gaten. In combinatie met de weersverwachting en een klimaat- en gewasspecifiek verdampingsmodel krijgt de teler vervolgens advies op maat over de watergift. De eerste testen hebben uitgewezen dat het rekenmodel goed werkt. Momenteel zetten we de puntjes op de i om de toekomstige gebruikers een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke applicatie te kunnen bieden.”
De webapplicatie krijgt de naam Watergeven.nl. De releasedatum is nog niet vastgesteld, maar telers kunnen er volgens Van Egmond zeker mee kennismaken tijdens de IPM in Essen en HortiContact in Gorinchem.

Tekst: Jan van Staalduinen