Trostomatentelers Theo en Arjan van der Kaaij in het Friese Berlikum, zijn volop bezig met de voorbereiding op de bouw van een nieuwe kas. De 8 ha nieuwbouw wordt voorzien van LED’s, waarmee straks het hele bedrijf voorzien is van belichting. Binnen de energievoorziening is voorlopig nog een hoofdrol weggelegd voor de WKK. “In combinatie met LED-belichting en dubbele schermen is dat nog de gunstigste optie”, zegt Theo van der Kaaij.
De nieuwe kas vervangt twee oudere kassen die inmiddels zijn gesloopt. Theo van der Kaaij: “De heimachine is gearriveerd, en we zijn volop bezig met de voorbereidingen. Dit jaar ligt daardoor tijdelijk 8 hectare uit productie, maar vanaf oktober hopen we weer op volle sterkte te draaien.” In totaal meet het bedrijf dan weer 24 ha.
De nieuwe kas wordt uitgerust met twee klimaatschermen, een donker scherm dat lichtuitstoot beperkt en daaronder een normaal energiescherm. Verder wordt de kas belicht met LED’s van Philips. De kas sluit aan op de bestaande infrastructuur, waardoor de hele teelt straks volledig belicht is.
Energiebesparing
Vorig jaar werden al 850 zonnepanelen geïnstalleerd door Technokas op een deel van de kas en de verwerkingsruimte. “Dat is slechts een stukje van het gehele energieplaatje. Bij de nieuwe kas komt een extra WKK, naast ons huidige opgestelde vermogen van 11,5 megawatt aan elektra. Een WKK is momenteel nog de meest gunstige optie, zeker in combinatie met LED-belichting en dubbele klimaatschermen”, stelt de tomatenteler.
Hij is er bewust van dat de stijgende energiebelasting en afbouw van de WKK-vrijstelling de kostprijs gaat verhogen, maar hoopt en verwacht dat de energiebesparende maatregelen dat in balans houden. “Daarnaast willen we ook nog investeren in ontvochtiging in de nieuwe kas, om nog meer energie te besparen.”
Andere opties, zoals restwarmte of aardwarmte, zijn voorlopig niet mogelijk in zijn regio. “Ik zie nog het meeste in aanvulling met een warmtepomp, die kan worden gecombineerd met de WKK.”
Jaarrond leveren
Met een volledig belicht bedrijf kan Kaaij vanaf volgend seizoen jaarrond tomaten leveren. “Door jaarrond te produceren kunnen we profiteren van hogere prijzen in perioden met weinig aanbod. Daarmee vangen we de hogere energiekosten op. Bovendien willen we een betrouwbare leverancier zijn en daar hoort bij dat je 52 weken per jaar kunt leveren.” Straks bestaat het bedrijf uit drie kas-eenheden met drie gespreide plantdata. De teelten starten achtereenvolgens in juli, september en oktober.
Huisvesting arbeidsmigranten
Ook aan huisvesting voor de eigen seizoensmedewerkers wordt gewerkt bij Kaaij Kwekerij. “Gemeente Waadhoeke denkt mee met glastuinbouwbedrijven zoals het onze, dat is heel positief. Zij hebben recent het beleid voor huisvesting aangepast. Permanente huisvesting van arbeidsmigranten bij het bedrijf is daarmee mogelijk gemaakt.”
De teler heeft inmiddels een vergunningsaanvraag gedaan voor de bouw van woonvoorzieningen. “Momenteel werken we samen met ons buurbedrijf een plan uit voor de bouw van één of meerdere stenen woongebouwen. We mogen per blok vijftig personen gaan huisvesten.”
De wijziging van het gemeentelijk beleid is volgens de tomatenteler mede tot stand gekomen door de inspanning van Greenport Noord en Glastuinbouw Nederland om huisvesting op het eigen erf mogelijk te maken.
Tekst: Koen van Wijk