Voor innovatieve projecten en startups in de agrifood-sector stellen het bedrijfsleven, investeerders en het ministerie van Economische Zaken ruim 40 miljoen euro beschikbaar. Dat maakte staatssecretaris Martijn van Dam van EZ op 14 december bekend tijdens het AgriFoodTech congres in Den Bosch.

Met forse investeringen in hightech innovaties moet Nederland volgens de staatssecretaris ook in de toekomst koploper blijven in duurzaam geproduceerd voedsel en toonaangevend met kennis en innovatie in de tuinbouw. Een voorbeeld van een innovatief project waar de investeringen naar toe gaan, is de ontwikkeling en inzet van slimme kasmaterialen. Deze passen zich aan aan licht, klimaat en gewas om zo de beste teeltomstandigheden te creëeren.

16 miljoen voor acht projecten

Het project met slimme kasmaterialen is één van de acht projecten die zijn geselecteerd om in totaal 16 miljoen euro aan financiële steun te verdelen. De topsectoren Agri & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en High Tech Systemen & Materialen stelden deze selectie van projecten samen. Het Ministerie van Economische Zaken en het bedrijfsleven stelden elk 8 miljoen euro beschikbaar voor een financiële injectie voor deze projecten. Tussen de acht projecten die in totaal 16 miljoen euro van de overheid en het bedrijfsleven krijgen, zitten ook projecten uit de landbouw.

24 miljoen voor start-ups

Daarnaast stelt het ministerie in samenwerking met particulieren minstens 24 miljoen beschikbaar via twee fondsen: Het Future Food Fund en het Shift Seed Fonds. Het doel hierbij is om jonge en kleine ondernemingen te helpen om hun technologische en creatieve kennis om te zetten in toepasbare producten of diensten.
Staatssecretaris Van Dam: “De Nederlandse agrifood-sector is een van de meest productieve in de wereld. Maar om die koppositie te behouden, moeten we voorop blijven lopen. Met de toepassing van de nieuwste innovaties uit de hightech en ICT kunnen we onze positie versterken. In de toekomst zullen we niet alleen een grote exporteur moeten zijn van voedselproducten, maar ook van kennis en technologie.”

Tekst: Leo Hoekstra