‘Samenwerking tussen onderzoekers, adviseurs en telers vormt het fundament voor vernieuwing.’ Dat stond in oktober vorig jaar boven het voorwoord van de speciale editie van Onder Glas over Het Nieuwe Telen. Maar genoemde brede vorm van samenwerking is niet alleen de basis voor innovatie, het stelt de sector ook in staat om adequaat in te spelen op wettelijke veranderingen of bovenwettelijke eisen van toonaangevende afnemers.

Als belangrijkste belangenbehartiger van telers in de glastuinbouw en als onafhankelijk vakblad voor ondernemers in de sector, dragen LTO Glaskracht Nederland en Onder Glas in belangrijke mate bij aan die processen.

Hoge prioriteit

De ingrijpende wettelijke bepalingen op gebied van waterzuivering, die vanaf 1 januari aanstaande gelden, zijn een aansprekend voorbeeld van waar een gezamenlijke aanpak toe kan leiden. Communicatie is daarbij essentieel. Het ‘waterdossier’ heeft bij beide partijen dan ook al jarenlang hoge prioriteit. Nu de veelbesproken datum nadert en de tijd voor veel ondernemers gaat dringen, bereikt ook de behoefte aan uitgebreide, actuele informatie haar hoogtepunt. Daarom hebben LTO Glaskracht en Onder Glas elkaar opnieuw gevonden in een gezamenlijke uitgave rondom een van de speerpunten van de glastuinbouw. De extra editie over waterzuivering verschijnt deze maand bij de augustus-uitgave van Onder Glas.

Dominant onderwerp

Het is uiteraard slechts een van de vele activiteiten in aanloop naar de verplichte zuivering. De afgelopen jaren was het een dominant onderwerp tijdens de georganiseerde Waterdagen voor telers. Bovendien is LTO Glaskracht partner in het specifieke programma Glastuinbouw Waterproof. Daarnaast maakt Onder Glas al sinds jaar en dag in januari een themanummer over water. Zo dateert het eerste artikel over onderzoek van Wageningen University & Research naar de werking van waterzuiveringsinstallaties voor individuele telers al van januari 2013, waarna elk jaar een update is gegeven.

Actie

Maar zoals zo vaak bij nieuwe ontwikkelingen en regelgeving hebben telers de neiging om eerst de kat uit de boom te kijken, initiatieven van onderzoekers en leveranciers af te wachten en pas op het laatste moment tot actie over te gaan. Vandaar deze maand een extra editie geheel gewijd aan waterzuivering en de verschillende opties voor telers, want het moment om tot actie over te gaan is nu echt aangebroken.

Tekst: Ruud Paauwe, directeur LTO Glaskracht Nederland en Roger Abbenhuijs, hoofdredacteur Onder Glas. Foto: Photostudio G.J. Vlekke/Fotovak B.V.

Gerelateerd