Enkele weken geleden zag ik een filmpje van Nederlands grootste tuinbouwfinancier. Met een brok in mijn keel bekeek ik dit filmpje van nog geen vijf minuten. Pakkend! Wellicht heeft u dit filmpje ook gezien, op YouTube is het nog te vinden onder ‘De weg naar verandering’. Hierin wordt een beeld geschetst van drie generaties van een agrarische familie met als boodschap: ‘De oplossingen van gisteren zijn onze problemen van morgen’.

Als telers van chrysant zijn wij ons de laatste jaren stapje voor stapje aan het voorbereiden op een duurzamere toekomst, maar gaan onze veranderingen snel genoeg? Als wij met andere agrariërs praten over duurzaamheid gaat het gesprek eigenlijk direct naar het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Ik vind dit onterecht; de ‘Sustainable World’ is groter dan dit. De Verenigde Naties hebben een kader met zeventien duurzaamheidsdoelen opgesteld; een handvat voor veel (internationale) bedrijven om door te pakken met hun eigen doelstellingen.

Royal FloraHolland is ook bezig met het opstellen van een duurzaamheidsplan. Er is een heus regieteam opgericht, dat door middel van sessies samen met leden nadenkt over de toekomst. Het is voor een afzetcoöperatie goed om met deze vraagstukken bezig te zijn. Laten we er samen wel voor waken dat we dicht bij onszelf blijven. Gezamenlijk zullen wij als telers de stappen moeten zetten. We moeten meer met minder produceren, net zoals dit al drie generaties lang gebeurt. We moeten denken in kansen, niet in tegenstellingen. Samen de uitdagingen van vandaag en morgen oplossen. Samen staan we sterker, samen komen we verder.

Zelf ben ik druk bezig met de duurzaamheidsplannen voor onze eigen kwekerijen. Dat is niet gemakkelijk. Hoe kun je duurzaamheid toepassen zonder concessies te doen aan kwaliteit of productie? Hoe krijg je duurzaamheid geïmplementeerd zonder dat het DUURzaam is? Allemaal vraagstukken die met de waan van de dag te maken hebben, terwijl je een plan schrijft voor de komende jaren.
Generaties verschillen, toch ben ik zoals de derde generatie in het filmpje trots op wat mijn voorgangers hebben opgepakt. Hierdoor zijn we wat we nu zijn en is het aan onze generatie om de wereld gezond, mooi en toekomstbestendig te houden. Laten we samen optrekken: één kaars kan duizenden andere kaarsen aansteken zonder haar levensduur te verkorten. Evert van Helvoort.
Chrysantenteler in Brakel.

Gerelateerd