Een paar dagen na de lockdown in Nederland zien Vlaamse bloemenwinkels in de grensstreek een lichte stijging van het aantal klanten uit Nederland. Alhoewel de Belgische overheid een toestroom aan Nederlandse shoppers vreest, waken bloemenzaken vooralsnog voor te veel enthousiasme. We bezochten twee bloemenzaken in de grensplaats Kalmthout en proefden de sfeer.
“Nu is het andersom”, concludeert Henk Philippo van Philippo Flowers in Kalmthout die vanuit zijn bureau uitkijkt over zijn bloemenzaak die ook veel wegheeft van een tuincentrum. “Tijdens de vorige lockdown in het voorjaar moesten wij de deuren weken sluiten en gingen de klanten massaal naar Nederland.” Of nu de omgekeerde weg bewandeld zal worden, weet hij nog niet.
Telefoontjes uit Nederland
“We hebben al wel telefoontjes gehad van Nederlanders met de vraag of wij ook open waren, maar het is nog te vroeg om definitief iets te zeggen. De Belgische overheid heeft Nederlanders afgeraden naar België te komen om te shoppen. Nederlanders zijn over het algemeen wel wat volgzamer dan Belgen”, stelt de ondernemer die tevens verkoopfilialen heeft in Antwerpen, Ekeren en Geel. Zeventig procent van zijn omzet bestaat uit bloemen.
Ondanks de mogelijke toeloop van Nederlandse klanten, is Philippo voorzichtig met het bestellen van extra bloemen en planten. “Met het oog op de paasdagen hadden we extra producten in huis gehaald, maar alle paasspullen liggen nu ongebruikt in huis en tijdens de lockdown hebben we enorm veel weg moeten gooien. Achteraf gezien was dat misschien niet nodig, want de online verkoop liep al snel erg goed.”
Ongelukkige keuzes
De ondernemer uit Kalmthout heeft dit coronajaar een ongelukkige hand van voorspellen. Toegegeven, het beleid van de Nederlandse en Belgische overheid is nogal grillig, als ook de ontwikkeling van de pandemie. “Begin november was er ook sprake van dat de bloemenzaken in Vlaanderen weer dicht moesten, waardoor ik weinig voorraad heb aangehouden. Op zondag mochten we plotseling wel open en zaten we krap in ons assortiment.”
Het coronavirus heeft de onderneming van Philippo flink opgeschud. Het Vlaamse bedrijf had aanvankelijk meer filialen, maar na de eerste lockdown heeft de ondernemer besloten de filialen in Mol en Essen gelijk te sluiten. “Ik had berekend dat we na de lockdown twintig procent minder omzet zouden draaien in de veronderstelling dat we in een economische crisis zouden belanden en mensen minder zouden besteden.” De 58-jarige ondernemer zag het vermogen dat hij voor zijn pensioen had weggelegd al verdampen en handelde kordaat.
Impulsieve beslissing
Achteraf gezien was deze impulsieve beslissing misschien niet de juiste, erkent hij. “Na de lockdown lag onze omzet juist 20 procent hoger. We hebben met minder filialen eenzelfde omzet gedraaid als vorig jaar, terwijl we ook nog eens acht weken gesloten zijn geweest.” Philippo wil zich niet opnieuw branden aan voorspellingen. “We zullen wel zien of er meer Nederlanders komen. Ik kan mij wel voorstellen dat veel lokale bewoners, die normaal al eens naar Nederland gaan, nu naar hier komen. Bovendien zit de kans erin dat ook wij binnenkort weer in lockdown gaan.”
Voor Annelies Firenze van Firenze bloemenatelier in het centrum van Kalmthout bracht 2020 wel minder omzet in het laatje dan 2019. Maar mogelijk dat de laatste weken van het jaar nog iets goed kunnen maken. Nadat de Nederlandse regering de lockdown wereldkundig maakte, heeft de onderneemster haar standaard bestelling bij haar groothandelaar in Aalsmeer opgevoerd. “Wij gaan er toch wel een beetje van uit dat we nu meer klanten uit Nederland krijgen, alhoewel het natuurlijk afwachten is”, verklaart ze.
Meer voorraad in huis
Firenze bloemenatelier, dat al elf jaar bestaat, ligt pal naast een winkelcentrum. “Dat winkelcentrum zal door de Nederlandse lockdown ook wel wat extra Nederlandse shoppers trekken. Daar kunnen wij ook van meeprofiteren. Ik denk niet dat Nederlanders speciaal naar hier komen voor bloemen en planten.” De bloemenzaak ligt op zo’n zeven kilometer van de Nederlandse grens.
Alhoewel het te vroeg is om conclusies te trekken, heeft de onderneemster toch al een paar klanten uit Nederland gezien vandaag. “Klanten die ik nog nooit eerder gezien had”, benadrukt ze. “Ze kwamen vooral voor ons kerstassortiment. Vooral de kerstrozen doen het goed en ook kerststerren. Ik heb er nauwelijks meer over.” De Vlaamse rijdt om de twee dagen naar Aalsmeer voor verse producten en zal ook de komende dagen extra inslaan.
Tekst en beeld: Jerom Rozendaal