Nu het ToBRFV-virus om zich heen grijpt vinden veel telers het niet meer verantwoord collega’s in de kas toe te laten. Zo gaat dat vaker in tijden van virussen. Vaak ebt het directe gevaar na een tijd weg. Het is mooi als de uitwisseling tussen telers altijd in stand kan blijven. Binnen het Europese project Nefertiti ontwikkelt Wageningen UR nieuwe manieren.

“Nefertiti is een zeer groot Europees project in zestien landen met als doel de communicatie tussen boeren en tuinders te verbeteren om zo innovaties te stimuleren. Het idee erachter is dat telers eerder belangstelling hebben voor innovaties als ze de ervaringen van andere telers horen”, vertelt Jim van Ruijven van Wageningen University & Research. Vanuit Nederland doen ook Glastuinbouw Nederland, de gemeente Westland en de provincie Zuid-Holland mee in het initiatief.

Filmpjes maken

Maar juist kasexcursies en rondgangen staan onder druk. Op dit moment speelt dat het sterkst in de tomatenteelt. In het verleden zijn ook komkommer- en rozentelers heel huiverig geweest om mensen van buiten in hun kas toe te laten. Het is dus iets van alle tijden.
“We gebruiken dit project daarom om nieuwe manieren van kennisuitwisseling op te zetten, die geschikt zijn in tijden dat je niet bij elkaar over de vloer kunt komen”, vertelt Van Ruijven.
Een manier kan zijn om in de kas filmpjes te maken over een bepaald onderwerp en de teler aansluitend te interviewen. De filmpjes vormen dan de basis voor discussie tussen telers tijdens een bijeenkomst, die kan plaatsvinden buiten de kas of op een heel andere locatie. “De invulling daarvan is nog ter keuze. Er zijn natuurlijk al veel bijeenkomsten. Je zou kunnen aansluiten bij al bestaande evenementen waar je in workshops meerdere van dat soort video’s laat zien en bespreekt. Wij gaan dat als WUR Bleiswijk zelf doen bij ons jaarlijkse WaterEvent in oktober”, vertelt hij.

Gewascoöperaties

Maar ook voor de gewascoöperaties zou deze aanpak een idee kunnen zijn, denkt hij. “Het hoeven geen high techfilmpjes te zijn. Het kan gefilmd worden door de teler zelf of iemand die niet voortdurend in kassen komt. Zo reduceer je besmettingsgevaar tot een minimum. Vervolgens is het wel verstandig om ze te monteren”, geeft Van Ruijven aan.
Binnen Nefertiti ligt de focus op water, zowel in de glastuinbouw als de vollegrond. De eerste filmpjes gaan ook over waterbeheer. Maar de methode is op elk gebied op te pakken. Of het nu gaat om gewasgezondheid, energie of Het Nieuwe Telen.

Tekst: Tijs Kierkels