De Royal FloraHolland Trade Fair in Aalsmeer vindt dit jaar plaats in de eerste week van november. Gelijktijdig wordt in Vijfhuizen, twintig kilometer daar vandaan, de internationale sierteeltbeurs IFTF gehouden. De samenwerkende beurzen hebben productinnovatie, marktontwikkeling en duurzaamheid als centrale thema’s en verwachten bezoekers uit alle delen van de wereld.

Naar schatting 650 telers en 50 veredelaars uit binnen- en buitenland presenteren in Aalsmeer hun aanbod bloemen en planten en tonen de nieuwste productontwikkelingen en concepten. Leveranciers presenteren daarnaast een breed assortiment aan artikelen die van toegevoegde waarde zijn voor de sierteelt, zoals hoezen, vazen, sierpotten en steeketiketten. Het vakpubliek maakt op de Trade Fair op het veilingcomplex kennis met een groot aantal noviteiten, die volgens de beursorganisatie een belangrijke publiekstrekker zijn. ‘Voor zowel telers als kopers is vernieuwing een belangrijk middel om onderscheidend te zijn en te blijven op de internationale markt.’

Ontmoetingsplek

Het thema van de beurs dit jaar is ‘The future is now’. De sierteeltsector is innovatief en de toekomst kansrijk, zo is de achterliggende gedachte. Dit thema is terug te zien in het aanbod van de stands en in het programma van het Royal FloraHolland House.
Dit paviljoen vormt het centrale middelpunt van de beurs. Het is de ontmoetingsplek en het podium voor innovatie. Zo zijn er presentaties van sprekers binnen en buiten de sector, bijvoorbeeld over Urban Green Living en hoe digitalisering consumentgedrag beïnvloedt. Verder kunnen bezoekers met experts van gedachten wisselen over kansen voor de sector. Binnen de ‘muren’ van het centrale themapaviljoen bevindt zich ook de business lounge, waar standhouders hun klanten kunnen ontvangen.

Themapaviljoen Vijfhuizen

Blikvanger tijdens de beurs in Vijfhuizen is de ‘World of Flowers’. Het is de derde keer dat dit paviljoen – omschreven als een ‘must see’ voor telers, bloemisten en handelaren – aan de beurs is gekoppeld. Dit jaar neemt FlowerLab deel aan de World of Flowers. Bezoekers kunnen zich hier op digitale wijze laten informeren over de consument van de toekomst. Hoe kan de generatie tussen 20-35 jaar de komende jaren worden verleid tot de aankoop van bloemen en planten.
Op basis van drie thema’s geven toonaangevende bloembinders demonstraties van praktische oplossingen om diverse consumentengroepen te verleiden. In het themapaviljoen worden verder wedstrijden georganiseerd en lezingen gehouden. Op basis van de deelnemerslijst van begin oktober worden er in Vijfhuizen ongeveer 250 exposanten verwacht.

Openingstijden

De Royal FloraHolland Trade Fair en de IFTF vinden plaats van woensdag 2 tot en met vrijdag 4 november. De beurs in Aalsmeer is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur; op vrijdag sluit deze om 15.00 uur. De beurs in Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen is dagelijks open van 10.00 tot 18.00 uur.

Tekst: Roger Abbenhuijs. Foto’s: IFTF en Royal FloraHolland Trade Fair.

Gerelateerd