Na drie jaar ontwikkelen is het zover: eind december zal de Plant Factory, een omgebouwde 40-voets koelcontainer van de Westlandse startup Urban AgroTech, officieel worden gelanceerd. Het betreft een kant-en-klaar aeroponic teeltsysteem voor het telen van sla en kruiden onder LED-licht. “Wij garanderen een oogst van 6.000 kroppen sla per maand”, zegt managing director Vincent van der Gaag.

Bestaande vertical farms en teeltcontainers kennen hoge investeringskosten. Dat zinde de Naaldwijker Vincent van der Gaag niet. Tijdens zijn studie bouwkunde volgde hij stages bij kassenbouwbedrijf Van der Hoeven, waar hij later ging werken als engineer. Na een leerzame periode stapte hij in het bedrijf van zijn vader, waar hij zich richtte op de in- en verkoop van tuinbouwinstallaties en -materialen. Daar kwam hij op het idee om een goedkoper en efficiënter alternatief voor indoor farming te ontwikkelen. Hij richtte een BV op, verzamelde een team van partners en mede-ontwikkelaars om zich heen en werkte het idee uit tot een prototype. Dat is nu (bijna) marktrijp. Landen als Rusland en Saoedi-Arabië hebben al belangstelling getoond.

‘Plug & play’

De startup kwam met een innovatieve oplossing: een ‘plug & play’ zeecontainer die is voorzien van alle benodigde installaties voor het telen van sla en kruiden, waarvoor alleen elektriciteit, een internetverbinding en schoon water nodig is. Groene vingers of jaren tuinbouwervaring zijn niet nodig, een beetje gezond verstand is voldoende.
De systemen zijn ‘hufter-proof’, volgens de ontwikkelaar. “Data kunnen we op afstand uitlezen. Bij vragen of problemen kunnen gebruikers op afstand assistentie krijgen. De container leveren we inclusief alle systemen, benodigde zaden, pluggen en meststoffen. Het telen zelf gaat volautomatisch.”

Verticaal geplaatste ‘torens’

Hart van het gepatenteerde systeem bestaat uit een geautomatiseerd aandrijfsysteem met daarin twee meter lange verticaal geplaatste ‘torens’ of ‘kokers’, waarin de planten groeien. In deze torens worden de planten na de opkweek met plug geplaatst. De torens rouleren door de container van voor naar achter en weer terug tot de planten oogstklaar zijn. Tijdens het rouleren zet het innovatieve mechanisch-pneumatisch systeem de planten ook automatisch wijder.
Ook bijzonder is de LED-belichting, met het lichtspectrum van een Nederlandse zomer. Dankzij het speciale wit licht-spectrum kan de teler volstaan met een veel lagere lichtintensiteit dan normaal toegepast bij het telen onder LED-licht. Dat scheelt aanzienlijk in het stroomgebruik, dat jaarlijks circa 100.000 kWh bedraagt. Dat is inclusief het stroomgebruik voor koeling, water geven en sturing.

Nevelinstallatie

De planten ontvangen water en mest via een nevelinstallatie (aeroponic-systeem), die boven op de holle teelttorens zijn geplaatst. Overtollige nevel wordt in een drainbak opgevangen, teruggepompt naar de irrigatietank en daarna twee keer gecontroleerd op EC en pH. Daarna worden automatisch vloeibare meststoffen aan de tank toegevoegd met zuur om alles op het juiste niveau te krijgen en begint de cyclus van voren af aan. Tijdens dit proces passeert het gerecirculeerde water ook een Vital Oxidizer, dat het zuurstofgehalte van het water verhoogt.
Verdampt water wordt opgevangen in een luchtbehandelingskast en gaat weer terug de irrigatietank in. Het enige water dat de container verlaat is gelijk aan het gewicht van de geoogste sla, 30 tot 40 liter per dag. Ideaal dus voor gebieden waar men een watertekort heeft. Met een opkweekperiode van twee weken en een afkweek van 30 dagen produceert de Plant Factory 6.000 hoogwaardige slakroppen per maand zonder pesticiden, claimt Van der Gaag. Bij kruiden kan dit oplopen tot 10.000 planten per maand.

Tekst: Mario Bentvelsen