Voor de sportliefhebbers was het een mooie zomer: EK, de Tour en als afsluiter de Olympische spelen. Omdat deze Onder Glas in het teken staat van kasconstructie is een vergelijking tussen sport en de kassenbouw en installatiesector actueel.
Je kunt jezelf afvragen waarom er – net als bij het EK – projecten zijn in het buitenland waar geen Nederlandse bedrijven bij betrokken zijn. Dat terwijl een aantal van onze spelers tot de absolute wereldtop behoren. Of vergelijk het Nederlandse Olympisch team met alle schakels die nodig zijn om waar dan ook in de wereld een goed renderend tuinbouwbedrijf te realiseren. De beste bedrijven worden geselecteerd en van iedere deelnemer wordt verwacht dat hij of zij tot het uiterste gaat om een gouden medaille te winnen. Van sommigen is de verwachting zelfs dat er heen vliegen volstaat om die medaille op te halen.

Maar net als in de sport draait het bij elk project uiteindelijk alleen om het eindresultaat. Net als in Rio zijn er soms deelnemers waarbij het even niet helemaal lekker loopt en zijn het juist anderen die voor de medailles zorgen. Maar wat maakt het uit als het totale team uiteindelijk de verwachtingen waarmaakt?

Zo moet het ook zijn bij tuinbouwprojecten; als we als Nederlandse bedrijven een belangrijke rol willen blijven spelen, dan moeten we met elkaar bij elk project opnieuw weer een visitekaartje afgeven. Laten zien dat we die gouden medaille verdienen. Dat doen we door er voor te zorgen dat de klant er niets van merkt als er iemand van de rekstok valt, of net niet snel genoeg is op de honderd meter sprint. Zolang het einddoel aan de verwachtingen voldoet, zal iedereen zich afvragen: hoe kan een klein landje zo’n grootse prestatie neerzetten.

We praten graag over innoveren. Ik vind dat de best mogelijke innovatie op dit moment nog steeds is dat alle bedrijven in de sector zo met elkaar leren samenwerken, dat een klant er niets van merkt als er op onderdelen iets mis gaat. Alleen dan geef je gezamenlijk dat visitekaartje af dat door de klant wordt bewaard en gebruikt als hij toe is aan een volgende fase.
Met de oprichting van Holland Horti International hoopt de sector een stap te hebben gezet om bedrijven dichter bij elkaar te brengen en beter met elkaar te laten samenwerken bij het realiseren van mooie projecten. Verder zijn het de mensen binnen de bedrijven zelf die het moeten doen.

Frank van Kleef
Tomatenteler en lid van Harvest House