Marcel van der Lugt opende met zijn broers Hans en Peter en neef Richard op 22 februari feestelijk de nieuwe vestiging van Van der Lugt Lisianthus in Monster. Half maart volgde de harde klap van de coronacrisis. Dat leidde op 31 maart tot een dramatisch interview op TV West, waarin Marcel zei te vrezen voor het levenswerk van zijn vader. “Inmiddels zitten we weer op 75 tot 80% van de normale omzet.”

Hoe loopt het nu?

Boven verwachting. De handel is best wel snel aangetrokken. We zitten nu in de week voor Moederdag. Het is nog niet zoals het zou moeten zijn. Maar we zijn blij dat het nu minder slecht loopt dan iedereen van tevoren had gedacht. We zitten weer op 75 tot 80% van de normale omzet van vorig jaar.

Hoeveel product hebben jullie moeten weggooien?

We hebben vooral in de eerste twee weken veel moeten weggooien. Daarna hebben we er alles aan gedaan om alle bloemen te verkopen. Het grootste probleem daarbij was dat je in die eerste weken na de lockdown ver onder de kostprijs moest verkopen. In het begin hadden we daardoor 80% minder omzet, elke week kwam er weer tussen de 5 en 10% aan omzet bij. Maar dat geeft toch een beter gevoel dan wanneer je staat te versnipperen. Sinds vier weken gooien we niks meer weg.

Is die verbetering te danken aan Moederdag of aan de versoepeling van de lockdown?

Vooral het laatste. De grenzen gaan weer open, steeds meer bloemisten en exporteurs kijken nu: wat kan er wel? In het begin was het: we doen niks meer. Nu zie je steeds meer de ondernemers naar voren komen. Wij denken dat dat zo door blijft zetten. Maar je weet nooit wanneer iedereen weer op zijn oude niveau zit.

Hebben jullie nog productiebeperkende maatregelen ingevoerd?

Nee, we zijn vol doorgegaan met planten.

Deden jullie nog aan alternatieve verkoop, via een webshop, straatverkoop of een drive-thru?

Helemaal niet, omdat wij vinden dat je juist in een tijd van crisis helemaal achter je keten moet staan. Dan moet je de groothandel en bloemist ook blijven steunen. Als we allemaal de gebaande paden achter ons laten heb je na de crisis geen klanten meer over.

Zijn de steunmaatregelen van de overheid voldoende om jullie door deze zware tijden te loodsen?

Tot nu toe kunnen we daar geen gebruik van maken, omdat we afgerekend worden op de laatste drie jaar. Wij hebben net een nieuwe kwekerij gebouwd, waardoor we veel minder omzet hebben om mee te vergelijken. Dan heb ik het over de NOW-regeling. Het is ook nog maar de vraag hoe ze dat gaan invullen met het steunfonds.

Hoe loopt de samenwerking met jullie financiers?

Dat is de ING. De samenwerking met de bank is goed en ze denken goed met ons mee.

Met welk scenario houden jullie rekening?

We hadden een worst-case-scenario en een management-scenario. We zitten nu redelijk op de lijn van het scenario dat we zelf hadden bedacht. We gaan de komende twee maanden natuurlijk niet terug naar hoe het was, dus wij houden dit jaar rekening met 20 tot 40% minder omzet. Je kunt beter wat te voorzichtig zijn, omdat je niet weet of er nog een nieuwe uitbraak zal komen.

Heeft dat scenario nog gevolgen voor jullie bedrijfsvoering?

Nee, wij blijven voor de volle 100% doorgaan. We hebben nu heel veel vaste kosten, in je variabele kosten kun je natuurlijk wel wat snijden. Maar dat moet je dan delen door (veel) minder takken. Wij kiezen ervoor om er te allen tijde voor onze klanten te zijn. Als het dan een keer te goedkoop is, zie je toch dat er daarna vaak terugvraag op komt. Lisianthus is een populaire bloem.

Hoe zijn de Moederdag-prijzen?

Op zich best goed. Vorig jaar was het extreem goed, nu zijn de prijzen gewoon goed. Dit jaar zal de middenprijs rond 55 cent uitkomen, vorig jaar zat ie rond 70 cent.

Hoe belangrijk is Moederdag voor jullie omzet, normaal gesproken?

Die is natuurlijk altijd belangrijk, maar in principe doen wij niet veel aan extra productie rond de Moederdagen. Wij hebben een vrij stabiel productieverloop, zodat wij er altijd zijn voor onze klanten. Daardoor zijn lisianthussen met Moederdagen vaak best duur.

Wat rozen betreft: de aanvoer uit Afrika is voor een groot deel stilgevallen als gevolg van een gebrek aan luchtvrachtcapaciteit. Een geluk bij een ongeluk?

Klopt. Er zijn ook bedrijven die minder aanvoeren of minder aanplanten. Als iedereen normaal zou aanvoeren, zouden de prijzen nu gewoon slecht zijn. Dat heeft toch te maken met Frankrijk dat niet afneemt, Engeland dat maar een gedeelte afneemt, Rusland dat maar een gedeelte afneemt, en met Italië dat nog niet op stoom is.

Tekst: Mario Bentvelsen, beeld: LD Photography