In de eerste helft van 2016 is een verkennende proef uitgevoerd naar de drogestofverdeling van komkommers in hogedraadteelt.

Er werd gevarieerd in stengeldichtheid en bladpluk in de kop. Het aantal vruchten per m2 was het meest bepalend voor de kiloproductie. Het is dus belangrijk om met teelthandelingen het maximaal haalbare aantal vruchten met voldoende gewicht te bereiken. Bladpluk alleen leidde tot een licht stijgende abortie, een lagere ontwikkelingssnelheid en dus minder oksels, een lagere LAI met minder lichtonderschepping en dus minder vruchten en minder kilo’s. Dit kan worden gecompenseerd door een hogere stengeldichtheid.

Er ontstaat dan een gewas met een normale LAI en gewasstructuur, maar wel met een hoger aantal oksels per m2. De productie en lichtbenuttingsefficiëntie nemen toe. Hier staat tegenover dat ook de arbeid voor gewasverzorging en de kans op te kleine vruchten toeneemt. Het is te verwachten dat toepassing in donkere perioden leidt tot minder energieverbruik om vocht af te voeren. De aanbeveling voor de praktijk, op basis van wat we nu weten, zou zijn: pluk met mate klein blad weg, combineer het met een relatief hoge stengeldichtheid en bespaar energie in een winterteelt.

Foto: Wageningen University & Research.

Gerelateerd