In de afgelopen jaren is uit (praktijk)onderzoek gebleken dat plantvorm, bloei en productie van verschillende gewassen is te sturen door variaties aan te brengen in het LED-lichtspectrum.

In de sierteelt ligt nog een aantal uitdagingen in het sturen van compactheid en weerbaarheid, waarbij LED’s een rol zouden kunnen spelen. Wageningen University & Research ontwikkelt een teeltsysteem voor compacte en weerbare pot- en perkplanten.

Strekking in planten

De basis voor de behandelingen die worden toegepast, is de sturing van de eiwitten HY5 (Elongated Hypocotyl 5) en PIF (Phytochrome Interacting Factor), die op moleculair niveau de strekking in planten regelen. HY5 zorgt ervoor dat strekking wordt onderdrukt, terwijl PIF juist strekking stimuleert. Beide eiwitten reguleren de strekking door middel van het onderdrukken of stimuleren van genen die nodig zijn voor processen die celstrekking mogelijk maken.

Variaties aanbrengen

Om compacte planten te telen moeten we dus op zoek naar condities, die de aanmaak en activiteit van HY5 in de plant stimuleert en/of de PIF-aanmaak of activiteit onderdrukt. Dat doen we door variaties aan te brengen in lichtkleuren, temperatuurstrategie over de dag en de watergift. De Club van 100 en Kas als Energiebron financieren dit project.

Tekst: Anja Dieleman