Productie- en afzetveiligheid in de tuinbouw vereisen een goed functionerend hygiënemanagement. Voor een effectief hygiëneconcept is een gerichte en nauwkeurige toepassing van reinigings- en desinfectiemiddelen noodzakelijk. De benodigde hoeveelheid middel is tot een minimum te beperken door deskundig advies en een optimale uitvoering van de maatregelen.

Om de benodigde hoeveelheid reinigings- en desinfectiemiddelen voor het hygiënemanagement in de kas sneller en eenvoudiger te berekenen, heeft Menno Chemie een nieuwe online tool ontwikkeld. Hiermee is niet alleen de juiste toepassingsdosering te bepalen, maar is ook de totale bestelhoeveelheid voor het hele teeltseizoen te berekenen. De tool kan direct online worden gebruikt en zorgt voor absolute kostentransparantie voor de teler.

Afdruipfactor

In de nieuwe module worden alle relevante parameters opgevraagd, bijvoorbeeld de kasconstructie, teeltsystemen, energieschermen, verwarmingsbuizen etc. De juiste berekening, rekening houdend met alle parameters, vereenvoudigt een gerichte en nauwkeurige toepassing. De module houdt ook rekening met de afdruipfactor om overdosering te voorkomen en de toepassingshoeveelheden tot een minimum beperken.
Met een deskundige toepassing van de hygiënemaatregelen en de juiste dosering van de gebruikte producten op de te behandelen oppervlakken kan een teler een optimaal rendement op het gebied van reiniging en ontsmetting bereiken.

Juiste hoeveelheid

Alle noodzakelijke parameters voor de berekening kan de teler of de adviseur direct online invoeren. Bij het invoeren van de gegevens worden geen bedrijfsgegevens gevraagd. De gebruiker van de tool kan de berekening als PDF-bestand opslaan of afdrukken.
Naast de Nederlandse versie is er ook een Duitse, Engelse en een Spaanse versie beschikbaar.

De nieuwe berekeningstool is hier te bekijken.