Het zorgvuldig doordacht ontwerpen van een symbiotisch microbiële gemeenschap kan ervoor zorgen dat jonge plantjes beter groeien en de weerbaarheid tegen pathogenen wordt verhoogd. Deze technologie draagt bij aan de vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Een symbiotisch microbele gemeenschap is belangrijk voor de gezondheid van de zaailing. Echter, zaailingen starten hun groei in semi-steriele omstandigheden zonder gekoloniseerd te worden door nuttige micro-organismen. Daardoor zijn ze vatbaarder voor ziekten. De micro-organismen die de zaailing hebben gekoloniseerd zijn bijvoorbeeld niet weerbaar tegen ziektes of hebben geen invloed op de groei van de plant.

Hogere weerbaarheid tegen pathogenen

Toediening van een rationeel ontworpen symbiotische microbiele gemeenschap aan jonge zaden/zaailingen remt de groei van pathogenen en verbetert de beschikbaarheid tot juiste voedingsstoffen, waardoor een stabielere productie mogelijk is. Het opbouwen van de juiste microbiële gemeenschappen is echter een uitdaging. Daarom hebben we binnen het KB-project ‘rational designed microbial communities’ (gefinancierd door LNV), de eerste stap gezet om te bestuderen hoe we zo’n gemeenschap kunnen ontwikkelen om daarmee de groei van tomatenzaailingen te verbeteren.

Tekst: Annelein Meisner