Adviesbureau Panterra heeft een website gelanceerd die volledig is gewijd aan geothermie. Omdat geothermie een steeds gebruikelijkere methode is om huizen, gebouwen en kassen te verwarmen, wil PanTerra haar klanten helpen om te bepalen of geothermie geschikt is voor hun situatie.

Aardwarmte is ‘hot’, niet alleen in de glastuinbouw overigens. Deze relatief nieuwe vorm van energie kan ook lucratief zijn voor industrie en woonwijken, voor zowel direct gebruik (warmte) als stroomopwekking. Ook kan één geothermiebron gebruikt worden voor meerdere toepassingen, zoals bij het doublet van Ammerlaan in Pijnacker. De geothermische installatie pompt water met een temperatuur van ongeveer 70 graden Celsius van 2,1 km diepte op. Omdat de capaciteit van de bron groter is dan de eigen warmtebehoefte, is er een warmtedistributienetwerk aangelegd naar nabijgelegen kassen, het zwembad, de sportschool en de middelbare school.

Projecten

PanTerra is inmiddels betrokken bij tien geothermische projecten in de glastuinbouw. In de zomer van 2014 werd een doublet in De Lier geboord tot een diepte van 2,5 km, een gezamenlijk project van de tomatenbedrijven Harting Holland en De Bruijn. Eén put onttrekt water van bijna 90 graden Celsius uit een zandlaag en de tweede put injecteert het uitgekoelde water terug. De geothermische installatie verwarmt ongeveer 47 hectare tomaten en is een groot succes. PanTerra heeft hiervoor het geologische vooronderzoek verricht en de puttesten en het geproduceerde water geanalyseerd. PanTerra is in 1988 opgericht als consultancy bedrijf voor de olie- en gasindustrie.

Kijk voor meer informatie op www.aardwarmte.com.

Bron/foto: PanTerra.