Op 12 november 2018 hield Wim Peters open dag op zijn vernieuwde tomatenkwekerij in Someren waar hij vrienden, familie en relaties ontving. Bewust nam hij ruim twee jaar de tijd voordat hij naar buiten trad, want de herbouw en het inregelen van zijn bedrijf had veel voeten in aarde.

Op 23 juni 2016 zijn de twee afdelingen waaruit de kwekerij bestaat volledig verwoest door hagel. Negen maanden later werd de eerste 4 ha nieuwbouw opgeleverd. In de herfst van 2017 volgde de afronding van het 16 ha grote project. In een interview met Onder Glas van augustus 2014 vertelde Peters over zijn eerste ervaringen met LED tussenbelichting (55 µmol/m2/s) in combinatie met SONT-lampen (117 µmol/m2/s), toen nog 3,3 ha. De eerste ervaringen met de installatie waren dusdanig positief dat hij in de zomer van 2014 besloot om op zijn andere kwekerij op 3,4 ha ook belichting te installeren, nu met 55 µmol/m2/s LED tussenlicht en 132 µmol/m2/s toplicht. “Ik heb het voordeel dat ik in voor- en najaar makkelijk extra kan belichten met LED zonder te veel warmte toe te voegen aan de kas”, gaf hij aan. De keuze voor LED’s was vooral ingegeven door de hoogte van zijn kas, die toen 5 meter was.

Het Nieuwe Telen

Bij de nieuwbouw heeft hij gekozen voor kassen met een goothoogte van 7 meter en een gehard diffuus kasdek. Deze afdelingen zijn voorbereid op Het Nieuwe Telen (HNT). De tomatenteler koos bij herbouw in eerste instantie voor één energiescherm in combinatie met verticale ventilatoren, maar liet de kas al voorbereiden op een tweede scherm en VentilationJet’s. “Dat plan gaan we doorzetten, want het contract is al getekend”, vertelt hij.

Zwaardere belichtingsinstallatie

Peters heeft een nieuwe belichtingsinstallatie laten aanleggen. Ditmaal koos hij voor 135 µmol/m2/s SON-T en de jongste generatie LED-tussenlicht modules met een vermogen van 75 µmol/m2/s. Peters: “Door de hagel is de installatie bovengronds verloren gegaan, maar het leidingwerk was nog intact. We konden de installatie met dezelfde middelen verzwaren van 190 naar 210 µmol/m2/s totaal.”
De inspanningen van de teler zijn niet onopgemerkt gebleven. Peters is onlangs genomineerd voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2019.

Tekst: Pieternel van Velden. Foto: Wim Peters Kwekerijen.

Gerelateerd