Het komkommerbontvirus is dé schrik van veel komkommertelers. Ook andere virussen rukken op, zoals ToBRF in tomaat en PMMoV in paprika en in het buitenland pepino in tomaat. Alleen een strikt teeltwisselingsprotocol helpt het probleem te reduceren.

Het teeltwisselingsprotocol van Ron Peters uit Klazienaveen wordt inmiddels op honderden hectares met komkommers in binnen- en buitenland toegepast. Een van de tevreden gebruikers van het protocol is het Russische Botanica. “Twee jaar geleden waren hier dramatische problemen met komkommerbontvirus. Yuri Vladimirovich Sudarev, general manager bij dit bedrijf zegt blij te zijn met de resultaten die het protocol opleverde. Botanica heeft ook 30 ha met tomaten. Bij problemen met ToBRF weet hij wat hij moet doen”, vertelt Peters.

Pepino

Het besmettelijke Pepinomozaiekvirus (PepMV) in tomaat is in Nederland aardig onder controle door ‘vaccinatie’ van de plant, maar in het buitenland nog niet. Ook hier biedt het protocol uitkomst. Het Canadese bedrijf Demers had in juni twee jaar geleden 100% pepino-aantasting in 12 ha met tomaten én ze waren bezig met 6 ha nieuwbouw. “Ze hadden twee vragen: hoe gaan we verder met onze zieke tuin en hoe voorkomen we infectie van de nieuwe tuin? De telers hadden in december geplant. Ze konden vanaf juni nog zeven tot acht weken redelijke tomaten oogsten. Eind augustus was het gewas op. Het opbrengstverlies over 2017 was 30%.

De telers hebben stapsgewijze volgens het protocol de kas leeggehaald, schoongemaakt en ontsmet met Hortiwash en Eco Clear Prox, een milieuvriendelijke, gestabiliseerde vorm van waterstofperoxide. Ook voor de nieuwe kas is een protocol ontwikkeld. Onderschat het niet: ook in een nieuwe kas kun je virus brengen. Mensen uit de bouw lopen in en uit, gebruiken de kantine van het bestaande bedrijf, enzovoort. Het jaar erop waren beide locaties 100% schoon.”

Nieuwe virussen

Het nieuwe ToBRFV-virus ligt op de loer. Het komt officieel nog niet in Nederland voor, maar in het buitenland zijn er zeker al problemen mee. Inmiddels hebben twee buitenlandse bedrijven met succes een speciaal voor het ToBRF virus in tomaat ontwikkeld protocol toegepast. Ook zijn er problemen met PMMoV. In Nederland heeft Peters een aantal protocollen voor het komende teeltseizoen verkocht die problemen moeten helpen voorkomen.

Peters: “Telers moeten volgens het protocol uitvoeren wat ik denk dat goed is. Maar het is een misverstand dat je virussen de wereld uit kunt helpen. Het virus is overal. Besmetting is niet uitgesloten. Wel is het zo dat telers minder krampachtig tegenover het virus staan en weten wat ze moeten doen als er toch virusplanten worden gesignaleerd.”

Tekst: Marleen Arkesteijn