Op veel cymbidiumbedrijven komt de mot Opogona voor; de bananenboorder. De rupsen van deze mot kunnen in cymbidium forse schade veroorzaken. In de afgelopen jaren is op diverse bedrijven al sprake geweest van meer dan 10% productieverlies.
Sinds een aantal jaren komt de mot Opogona op steeds meer bedrijven voor. De moeilijkheid is, dat zelfs een forse aantasting lang onopgemerkt kan blijven. Omdat je de motten overdag niet of nauwelijks ziet (zelfs niet bij werkzaamheden in het gewas) en de rupsen letterlijk binnenin de planten zitten. Ze vreten de bulben, de scheuten en de jonge bloemtakknoppen aan en doen dat van binnenuit (vandaar de naam boorder). De grootste schades zijn dan ook opgetreden op bedrijven waar men zich niet bewust was van de aantasting.
Vanglampen en feromoonvallen
Om schade te voorkomen is vroege signalering dus erg belangrijk. Hang daarom een aantal vanglampen op en/of enkele feromoonvallen en controleer of er motjes van Opogona in zitten. Wanneer een aantasting is geconstateerd, is het van belang om de omvang van de plaag in te schatten en te beginnen met de bestrijding.
Om de omvang van de plaag vast te stellen is het wekelijks of tweewekelijks tellen van de motten in vanglampen een goede methode. Ook kan de omvang van de plaag gemonitord worden met een PATS-camerasysteem.
Bestrijding op diverse manieren
Door het wegvangen van de motten is bestrijding mogelijk, dit kan met vanglampen en feromoonvallen. Ook het uitvoeren van een ruimtebehandeling tegen motten met bijvoorbeeld Spyro geeft goed resultaat. De eitjes en rupsen kunnen worden bestreden met bodemroofmijten zoals Atheta en met aaltjes. Daarnaast wordt op veel bedrijven gespoten met middelen op basis van Bacillus thuringiënsis. Ook chemische bestrijding van rupsen is mogelijk. Echter de moeilijkheid bij het bestrijden van de rupsen is dat ze in de plant zitten, waardoor het vrijwel onmogelijk is de rups te raken.
Op dit moment wordt op verzoek van de gewascoöperatie Cymbidium onderzoek uitgevoerd, door Vertify naar diverse bestrijdingsstrategieën op Opogona sacchari (bananenboorder) bij snijcymbidium. De resultaten zullen binnenkort bekend worden.
Tekst: Gert Benders, Tuinbouwadviesbureau Van der Ende