Ga met je klant in gesprek en bepaal samen op welke innovaties zij zitten te wachten. Dat is in het kort de opzet van de Berg Innovation Challenge (BIC) 2016. “Op basis van vier workshops konden wij uitgebreid met klanten en potentiële klanten sparren over actuele, technische ontwikkelingen. Dit levert ons waardevolle inzichten op, zodat we weten wat onze afnemers belangrijk vinden” vertelt Marc van den Berg, verantwoordelijk voor R&D en engineering bij Berg Hortimotive.

Tegelijk was het BIC event voor Berg Hortimotive ook een mooi moment om te laten zien aan klanten waarmee de afdeling Research en Development bezig is. “Wij kijken met een bijzonder goed gevoel terug op de afgelopen Berg Innovation Challenge die donderdag 13 oktober plaatsvond. Over de hele dag hebben we toch zo’n 50 mensen over de vloer gehad die met ons, in meer of mindere mate, in gesprek gingen over diverse technische ontwikkelingen”, aldus Van den Berg.

Vier gerichte thema’s

De vier workshops hadden allemaal een eigen thema. Deze vier waren: autonoom rijden, spuittechniek, energiemanagement en paprikatransport. “Met vier thema’s kun je wat gerichter praten en nadenken over ontwikkelingen. Bij autonoom rijden gaat het bijvoorbeeld over voertuigen die, zonder dat er nog mensen aan te pas komen, de tuinbouwproducten door de kassen vervoeren. Wij doen dat nu al, maar dit neemt de komende jaren – als we onze bezoekers mogen geloven – een grote vlucht.”

Spuitrobots en snelladers

“In de spuittechniek gaat het vooral over het inzetten van robots. Bij dit thema lopen de meningen zeer uiteen: mensen die er niets van moeten hebben en anderen die liever nog vandaag dan morgen het spuiten aan een robot willen overlaten. Daarmee zullen we dus in onze productontwikkeling rekening moeten houden.” Bij het onderwerp energiemanagement moeten we volgens Marc van den Berg vooral denken aan het laden en de opslag van elektriciteit. “Op een modern tuinbouwbedrijf zijn steeds grotere aantallen, elektrische voertuigen aanwezig. De ontwikkelingen in opslag en laden – bijvoorbeeld draadloos – van stroom gaan zeer snel. Wij kunnen daarin meegaan, maar daar hangt een prijskaartje aan. Wij willen graag weten of onze klanten zitten te wachten op bijvoorbeeld snelladers die duurder zijn. Of hebben zij minder haast, en mag het laden wat langer duren?”

Innoverend paprikatransport

In de gesprekken rond het onderwerp paprikatransport ging het vooral om innovaties die ervoor zorgen dat het product, van de plant naar de klant, nog beter en onbeschadigd kan worden afgeleverd. De technieken daarvoor worden steeds geavanceerder, maar moeten ook praktisch toe te passen zijn. Met het BIC-event heeft Berg Hortimotive de bezoeker, maar ook de eigen, betrokken medewerkers, uitgedaagd om eens wat dieper na te denken over de glastuinbouw in de toekomst. “Uit de eerste reacties en evaluatie blijkt dat we daar zeker in zijn geslaagd. De Challenge is door de bezoekers beoordeeld met gemiddeld een 8,3. We hebben er nog geen besluit over genomen, maar het is een event dat voor herhaling vatbaar is”, aldus Van den Berg.

Bron/foto: Berg Hortimotive.

Gerelateerd