Door de inzet van organische meststoffen is het gebruik van remmiddelen in de potplantenteelt sterk te verminderen of zelf helemaal uit te bannen. Dat verwacht technisch specialist Michel Jongenelen van DCM Nederland, naar aanleiding van verschillende proeven. “Organische meststoffen kunnen een alternatief zijn voor chemische remmiddelen. Maatwerk is wel een vereiste, er bestaat geen eenduidig recept.”
Het gebruik van chemische remmiddelen staat onder druk, wat de laatste jaren resulteert in een zoektocht naar andere manieren om potplanten en perkgoed compact te houden. “Wij hebben vorig jaar ervaringen opgedaan in hortensia en diverse andere potplanten en perkgoed, vertelt Michel Jongenelen (DCM).
“Daaruit blijkt dat je het gebruik van remmiddelen met organische meststoffen sterk kunt verminderen en zelfs helemaal uitbannen. We hebben al een hortensiateler (Rob Jonkers, red.) waar het lukt om zonder chemische remmiddelen te werken. Bij een teler van primula, viool en ander perkgoed (Peter van Wijgerden, red.) lukt het ook al twee jaar om zonder remmiddelen te telen. Er zijn ook telers waar dat nog niet helemaal lukt, maar die wel teruggaan in het aantal toepassingen van remstof.”
Alternatief voor chemie
Telers zijn actief op zoek naar alternatieven voor chemische remstoffen, vanwege wettelijke eisen, de retail of certificeringsinstanties. Die leggen steeds vaak normen op voor de hoeveelheid middel die op de planten mag zitten en zijn daarbij veelal strenger dan de wetgeving toelaat. Bij het ene keurmerk mag je het ene middel wel, maar bij een ander keurmerk niet gebruiken. Dat wordt dan een puzzel. Als je het met organische meststoffen, droger telen en misschien een ander potgrondmengsel zonder remmiddelen kunt redden is daar uiteindelijk iedereen bij gebaat.
Proeven en demo’s
Uit proeven bij telers en demo’s op diverse proefstations waaronder Delphy boomteelt in Boskoop en Scientia Terrae in Sint Katelijne Waver (B) blijkt dat heel veel verschillende factoren van invloed kunnen zijn op het eindresultaat. Naast de bemesting kunnen het substraat en de watergift, de veredeling, de temperatuur en de belichting invloed hebben op de compactheid van planten, evenals het seizoen, de teeltduur en – last but not least – de wensen van de klanten. Volgens Jongenelen hebben organische meststoffen als voordeel heel rustig vrij te komen. De technisch specialist: “Ook belangrijk is de vorm van kali. Wij gebruiken kali uit bieten. Dit houdt de plant generatiever, in vergelijking met kunstmest.”
Meststoffen op maat
In de praktijk kost het enige tijd voor de optimale mix van meststoffen, substraat en watergift is gevonden, er is geen eenduidig recept. Jongenelen: “Daar moet je als teler voor open staan. Ga je ermee aan de slag, dan zal je na verloop van tijd een optimum vinden en merken dat je hier echt iets mee kunt bereiken. Het is geen hocuspocusverhaal meer.”
Tekst: Mario Bentvelsen