Europa’s grootste stadskas van Urban Farmers in Den Haag is vorige week – twee jaar na de oprichting – failliet verklaard. Rob Baan van Koppert Cress heeft plannen voor een gezondheidscentrum voor de wijk, meldt het AD.

Rob Baan zette al bij de opening van Urban Farmers in mei 2016 vraagtekens bij de haalbaarheid van de stadskas met viskwekerij. Gezien de nabijheid van het Westland en de Scheveningse Haven is er volgens hem geen noodzaak voor de kweek en teelt van groenten en vis in de stad. Oprichter Roman Gaus en manager Mark Durno van Urban Farmers dachten in september 2015 nog van wel, maar dat bleek een misrekening. In het project werd ruim 2,6 miljoen euro geïnvesteerd, zowel publiek als privaat geld.

Gezondheidscentrum

Rob Baan is eind vorig jaar benaderd om na te denken over een duurzame toekomst van Urban Farmers. Zijn doel: Den Haag gezonder maken. “Hoewel commercieel kansloos, is Urban Farmers sociaal-economisch zeer kansrijk”, zegt hij tegen dagblad Trouw. Wat volgens hem wel werkt is een gezondheidscentrum voor de buurt, waar kinderen van alles leren over gezonde voeding en daar zelf mee aan de slag kunnen. “Met een educatiecentrum, en bijvoorbeeld kook- en smaaklessen, zet je gezonde voeding op de kaart in wijken waar diabetes van het type 2 hoogtij viert. Laat De Schilde nou nét midden in één van die wijken staan.” Het idee: een stadskas als ‘groene apotheek’. Van een direct naar een indirect verdienmodel voor de overheid: minder hart- en vaatziekten, minder overgewicht en suikerziekte door de kracht van gezonde voeding.

Maatschappelijk verhaal

Baan heeft Mohamed el Mokaddem, die tot 1 juli directeur Public Affairs en HR bij Koppert Cress was, gevraagd dit uitdagende project op te pakken. De Wateringer besloot als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan en maakt op deze manier meteen een vliegende start. Vier weken geleden had hij al een eerste gesprek met de gemeente Den Haag over een nieuwe koers voor de Haagse dakkas. “Rendabel telen is kansloos, dat heb ik de gemeente direct meegegeven”, zegt El Mokaddem in het AD. “Het moet écht meer een maatschappelijk verhaal worden rondom voeding en gezondheid, een thema waar Rob Baan ongeveer zijn hele leven al mee bezig is.”

Kas als Apotheek

“Als thema hanteren we Kas als Apotheek”, legt El Mokaddem uit. “Kijken of we van Den Haag de gezondste stad kunnen maken. Op een goede manier telen en verbinding met de wijk zoeken. Natuur- en milieueducatie voor basisscholen, aan de slag gaan met mensen met een beperking op de arbeidsmarkt, een wijkrestaurant om eenzaamheid tegen te gaan. De kas staat in wijken waar in hoge mate diabetes type 2 aanwezig is. Wij willen nu kijken of we met ons netwerk oplossingen kunnen realiseren. Zo liggen er ook allemaal lijntjes met het coalitieakkoord dat Den Haag heeft gemaakt. Tegen de gemeente en de aandeelhouders hebben we gezegd dat dit iets is waar ze ontzettend mee kunnen scoren.”

Doorstart

De oud-wethouder van Westland zit nu om de tafel met de gemeente Den Haag en een aantal fondsen, zoals het EnergieFonds Den Haag en het Fonds Ruimtelijke Ordeningen Economie Den Haag, om te kijken hoe de dakkas nieuw leven ingeblazen kan worden. De curator voert ondertussen gesprekken met partners die eventueel een doorstart kunnen maken op De Schilde, waaronder Rob Baan van Koppert Cress.

Bron: AD/Trouw, beeld: Mario Bentvelsen