Startup-accelerator Rockstart lanceert een programma van 15 miljoen euro voor agrifood start-ups, blijkt uit een persbericht van afgelopen maandag. Het benodigde bedrag is bijna opgehaald, stelt Rockstart. HortiHeroes, het platform voor talentontwikkeling, innovatie en start-ups in de food & flower industrie, ziet kansen voor samenwerking.

De agrifood-divisie van Rockstart zoekt naar ‘uitzonderlijke teams van ondernemers’. De start-ups moeten zich richten op optimalisatie van processen en werkwijzen, het stoppen van voedselverspilling, en transparantie en duurzaamheid. Naast agrifood heeft Rockstart ook programma’s voor start-ups in de gezondheidszorg, de energiesector en kunstmatige intelligentie. Hierbij wordt toegang geboden tot kapitaal, de markt, de community en kennis.

Netwerk

Geselecteerde teams zullen naar Kopenhagen reizen voor Rockstart’s accelerator programma, dat wordt gesteund door een netwerk van meer dan 100 mentoren en partners. Tijdens het programma zal er een stevige nadruk liggen op toegang tot kapitaal en markt, waarbij Rockstart AgriFood in het initiële kapitaal zal voorzien en geselecteerde start-ups een kans belooft om aanvullende investeringen aan te trekken vanuit het nieuwe fonds. “We zijn op zoek naar uitzonderlijke teams van ondernemers onder agritech en foodtech start-ups die opkomende tech- en businessmodellen gebruiken om onze voedselvoorziening op positieve wijze te veranderen”, aldus Mark Durno, AgriFood programma directeur bij Rockstart, voorheen werkzaam bij UrbanFarmers in Den Haag.

Bottleneck

HortiHeroes ziet kansen voor samenwerking. “We willen bekijken hoe het agrifood programma van Rockstart en de community van HortiHeroes elkaar kunnen versterken”, zegt Fabienne Van der Klugt-Gram, community & event manager. Nu is externe financiering vaak een bottleneck, met name voor scale-ups en grow-ups. “Voor een goed samenwerkend en versnellend innovatie ecosysteem moet je samenwerken en is zeker ook externe financiering nodig. Mooi dus dat hier financiering voor is aangetrokken. Schaalbare innovatieve startups met eventuele technische componenten hebben in de verschillende groeistadia verschillende soorten financiering nodig. Van startkapitaal tot groeifinanciering en daarna ook om door te schalen. Het mooiste is als dat in samenwerking met strategische partners kan met bestaande resources, zoals productiefaciliteiten en distributiekanalen die direct als launching customer kunnen optreden. Daar zetten wij in de samenwerking graag op in”, aldus Fabienne.

Aanmelden

Het Rockstart AgriFood programma heeft Kopenhagen als thuisbasis, maar trekt start-ups van over de gehele wereld. Het programma heeft sterke banden met de Nederlandse markt en op beide locaties zijn al diverse evenementen gepland om de waarde van het internationale ecosysteem te optimaliseren. Inschrijvingen voor start-ups zijn geopend tot eind mei. Het programma zelf zal in september 2019 van start gaan.

Beeld: HortiHeroes/Verkijk