Kassenbouwer Debets Schalke heeft één van de grootste kassen voor de algenteelt ter wereld gerealiseerd in Oostenrijk. De kas biedt met een oppervlakte van 1 hectare ruimte voor de productie van 100 ton biomassa van droge algen per jaar. Wanneer de volledige uitbreiding van de nieuwe kas in 2021 gereed is, loopt dit productiegetal op naar 300 ton per jaar.

De productie van microalgen is een lucratieve bezigheid; wereldwijd ligt de totale omzet van de microalgenproductie op miljarden euro’s. Algen zijn relatief eenvoudig te kweken en bevatten een hoog gehalte aan kwalitatief hoogwaardige vetzuren (omega-3 & -6), natuurlijke kleurstoffen en waardevolle eiwitten.

Op maat gemaakt

De kas die Debets Schalke bouwde, is op maat gemaakt zodat eigenaar en algenteler eparella jaarrond algen kan kweken. Zo is de kas met een poothoogte van 8 meter uitzonderlijk hoog, zodat de bioreactoren die de industriële microalgen produceren optimaal functioneren. De kas maakt daarnaast gebruik van grote luchtingconstructies om het extreem warme landklimaat in de kas goed te reguleren.

Veelzijdige grondstof

De microalgen van eparella groeien in 43.000 glazen buizen die verdeeld zijn in 32 productieketens; de zogenoemde bioreactoren. Door het hele jaar door te kweken in bioreactoren is het mogelijk om jaarrond algenpoeder van voedselkwaliteit te produceren. Eparella gebruikt de microalgen echter niet alleen voor de productie van voedingsmiddelen en -supplementen. De microalgen van eparella dienen ook als grondstof voor cosmetica en geneesmiddelen.

Duurzaam product

Doordat algen veel hoogwaardige vetzuren zoals Omega 3 bevatten, worden ze gezien als een duurzaam alternatief voor visolie. De productie van algen zorgt in tegenstelling tot de visvangst niet voor een onbalans in bestaande ecosystemen. Het gesloten teeltsysteem van eparella zorgt er daarnaast voor dat de algen in een zuivere en grotendeels contaminatie-vrije omgeving groeien. Dit maakt de industriële microalgen tot een schone grondstof voor duurzame producten.

Tekst: Leo Hoekstra. Foto: Debets Schalke.

Gerelateerd