Na uitgebreid onderzoek naar de marktsituatie en de positie van Royal FloraHolland (RFH) in de sierteeltsector, heeft de ACM haar goedkeuring gegeven aan de samenwerking met de vervoersbedrijven De Winter, Van Zaal en Wematrans. De bedrijven hebben hierdoor groen licht voor de oprichting van logistiek dienstverlener Floriway.

De ACM heeft geconstateerd dat er voldoende vrijheid van keuze is voor de handel en logistieke dienstverlening in de sierteeltsector en dat de oprichting van de logistieke dienstverlener geen grote gevolgen heeft voor de concurrentie.

Zelfstandig transportbedrijf

Floriway wordt een zelfstandig transportbedrijf dat logistieke diensten levert voor sierteeltproducten. Het gaat zich volgens RFH onderscheiden door gemak en service te bieden en wordt op termijn onder andere gekoppeld aan de digitale marktplaats Floriday. Met een druk op de knop kan straks, indien gewenst, eenvoudig en snel de logistieke afwikkeling en het transport worden geregeld. Dit wordt een volledig geïntegreerd proces. De bloemen en planten worden dan opgehaald en afgeleverd op de plek en in het tijdvak dat klanten wensen. Via track en trace kunnen klanten de bestelling volgen.
Telers, kopers en retailers hebben de vrije keuze om gebruik te maken van de transportdiensten. Van enige verplichting is geen sprake, ook niet bij levering of afvoer op een veilinglocatie.

Logistieke keten verder optimaliseren

FloraHolland meldt dat de veilingorganisatie met Floriway een groter deel van de logistieke sierteeltketen kan optimaliseren. Door de vervoersstromen voor directe verkoop en voor de klok stromen te bundelen, kunnen ze het vervoer en logistieke activiteiten vanaf de tuin slimmer regelen waardoor tijd en kilometers worden bespaard. Dit draagt bij aan de verduurzaming van de sector.
CEO Steven van Schilfgaarde is verheugd dat het transportbedrijf nu officieel van start kan gaan: “Wij willen als Business to Business dienstverlener onze telers en hun kopers ondersteunen in hun bedrijfsvoering en hen verder helpen. Als coöperatie hebben wij de taak om optimale prijsvorming tegen minimale kosten voor onze telers te realiseren. Wanneer je als coöperatie het transport samen met een aantal transporteurs organiseert, ben je in staat dit slimmer uit te voeren en kun je de dienstverlening verbeteren.”

Op eigen kracht

Toekomstig algemeen directeur van Floriway, Toon Vos: “Het is belangrijk voor telers en kopers te weten dat de betrokken vervoerders hun eigen klanten blijven bedienen en de bestaande afspraken met vervoerders gelijk blijven. Ook in de toekomst kunnen klanten gebruik maken van de vervoerder die hun voorkeur heeft. We willen op eigen kracht klanten voor ons winnen. Door ons gezamenlijke grote wagenpark kunnen we snel en flexibel inspelen op de wensen van onze klant.”
De komende tijd verandert er niets voor de klanten van de verschillende transportbedrijven. Op termijn zullen de bedrijven onder de nieuwe naam gaan opereren.