Circulaire economie, duurzaamheid en concurrentievermogen zijn voor telers synoniemen voor efficiënt gebruik van water, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, nul-emissie en een hoge productie en kwaliteit.

Om dat te kunnen waarborgen maken toekomstige irrigatie- en bemestingssystemen, maar ook waterzuiveringsinstallaties, niet alleen gebruik van sensoren voor het zoutgehalte (EC), maar ook voor macro-nutriëntconcentraties (NPK) en voor besmetting door gewasbeschermingsmiddelen. Het programma AGRINuPeS beoogt de ontwikkeling van een monitoringsysteem met ion-selectieve NPK-sensoren en biochemische sensoren voor de detectie van imidacloprid en pirimicarb. Telers krijgen zo concrete informatie over de kwaliteit van hun giet- en lozingswater.

De nieuwe technologieën worden de komende twee jaar gevalideerd en gedemonstreerd in vier Europese casestudies in de glastuinbouw. Wij richten ons op het testen van de sensoren onder Nederlandse tuinbouwcondities en de demonstratie van de sensoren in het IDC-Water in Bleiswijk.