Verse zwarte peper is een noviteit in de hightech glastuinbouw. Verse zwarte peper is uiteraard pittig van smaak, maar vooral ook heel aromatisch.

Het is een heel mooi product dat sterk in de belangstelling staat van detailhandel en koks. In onze teeltproef van verse zwarte peper, in het kader van het TKI-project ‘Nieuwe veilige gewassen uit de kas’, kwam de vraag op of we de kwaliteitsverschillen tussen verschillende klonen in onze proef objectief konden meten.

Deze vraag is opgepakt door het Smaakteam Bleiswijk, in samenwerking met twee hogescholen. Een stagiaire van Hogeschool InHolland trainde ervaren proevers van ons panel op de geur- en smaakattributen. Het zo gevormde sensorisch panel voor verse zwarte peper kon duidelijke verschillen tussen de verschillende klonen vaststellen, zowel in hoeveelheid aroma als in betrokken attributen. Studenten van de Hogeschool Rotterdam ontwikkelden een HPLC-protocol waarmee piperinegehaltes en dus de scherpheid goed is te meten. Er zijn op deze manier tussen de klonen duidelijke verschillen in kwaliteit gevonden.

Tekst: Wouter Verkerke.

Gerelateerd