Al jaren doen we onderzoek naar de smaak van groenten en fruit. Hiervoor leiden we diverse sensorische panels op om ze te beoordelen op aanwezigheid van verschillende smaakattributen.

Die smaakattributen verschillen per product, daarom wordt voor ieder product een apart panel opgeleid. Dit jaar zijn er al diverse producten beoordeeld door sensorische panels, waaronder tomaten, champignons en snijbonen. Data van sensorische proeven leveren smaakprofielen van producten op. Die zijn bruikbaar om te bekijken hoe rassen of producten van bepaalde herkomsten van elkaar verschillen in smaak. Zo kan het tomatenras van de ene herkomst zoeter en aromatischer smaken dan hetzelfde ras van een andere herkomst.

Smaakprofielen helpen bovendien om de door consumenten beoordeelde ‘liking’ van producten te verklaren. Een combinatie van hedonisch (liking) smaakonderzoek met ons consumentenpanel en sensorisch smaakonderzoek met onze getrainde sensorische panels, biedt waardevolle inzichten om te begrijpen hoe consumenten groenten en fruit waarderen en waarom.