Circulair telen is een ‘hot item’ binnen de glastuinbouw. En ik denk dat we wat dit betreft een heel eind kunnen komen als sector. Ook bij Van Gog Kwekerijen hebben we al flinke stappen gezet op dit vlak. Door de installatie van insectengaas hoeven we bijvoorbeeld bijna geen gewasbeschermingsmiddelen meer in te zetten, we kunnen grotendeels koersen op biologische bestrijding. Ook recirculeren we ons water inmiddels al.
Maar er is meer winst te behalen. We zouden bijvoorbeeld biologisch afbreekbaar touw en clips kunnen gaan gebruiken. Feit is dat deze fors duurder zijn dan het gangbare touw en clips. Soms wel drie keer zo duur. Als dat ook met alle herbruikbare materialen zo is, drijft dat de kostprijs flink op. Ik ben op zich vóór circulair telen, maar het moet wel betaalbaar en doenbaar blijven. Want wie gaat het betalen als alles fors duurder wordt?
We willen − nee, moeten − als Nederlandse sector immers ook concurrerend blijven, zeker ten opzichte van andere Europese landen. Geldt de ambitie om circulair te produceren alleen voor de glastuinbouw in Nederland, of ook voor telers in andere Europese landen? Dat laatste zou wel zo eerlijk zijn. Daarnaast moet de doelstelling voor een circulaire bedrijfsvoering niet alleen op het bordje van de glastuinbouw worden gelegd; ook toeleveranciers en bedrijven in andere sectoren moeten hiermee aan de slag.
Hierover nadenkend, vraag ik me af of we met z’n allen niet te ver doorslaan. Natuurlijk: alles kan circulair, tot de kasconstructie aan toe. Maar het moet allemaal wel te doen blijven én betaald kunnen worden. Daarbij: waar eindigt dit? Wanneer het ons lukt om als sector volledig circulair te produceren, krijgen we waarschijnlijk weer een volgende uitdaging voor de kiezen. Er lijkt geen eind te komen aan de regels die we krijgen opgelegd. Op een bepaald moment moet je ook tevreden zijn, dan is het gewoon goed.
De EU en de Nederlandse overheid geven nu veelvuldig subsidies op duurzaamheidsinvesteringen. Vervolgens blijkt na verloop van tijd dat een techniek of materiaal toch niet zo duurzaam of circulair is als aanvankelijk werd gedacht. Soms mag het allemaal wel wat meer doordacht zijn.
Peter van Ninhuys, teeltmanager bij Van Gog Kwekerijen Helmond











