Nog maar een paar weken geleden konden we heerlijk schaatsen en buiten genieten van de sneeuw en het ijs. Nu worden de dagen langer en is de temperatuur weer richting de zomer aan het kruipen. Op onze kwekerij zijn we sinds eind februari begonnen met het uitleveren van de eerste grote acties met violen en primula’s. De kwaliteit is super goed en het is gewoon genieten als je door de kas fietst, het voorjaar ruikt en de prachtige kleuren ziet staan.

Dit jaar is het wel extra spannend, want we zitten ruim tien procent voller dan vorig jaar en er mag niet zoveel mislopen qua afzet. Daarom hebben we voor dit jaar iets meer ingezet op wat vastigheid qua afzet. Mijn vader zei altijd dat perkgoed telen ‘stapelen’ betekent en dat je als perkgoedteler bent geboren of gewoon een beetje gek bent. Aangezien ik als perkgoedteler ben geboren en hij ermee gestart is, weten we wel hoe het zit. Waar het om draait is dat wij er alles voor doen om onze missie na te streven. We willen zoveel mogelijk vrolijke seizoensplanten leveren, omdat wij geloven in de kracht van Puur Tuingeluk.

Perkgoed telen is echt topsport. Wij zijn er trots op dat we 10 verschillende ladingdragers, 20 verschillende potmaten, 30 verschillende soorten in bijna 150 verschillende kleuren en mengsels, dagelijks aan meer dan 100 verschillende klanten uitleveren, aangepast aan hun wensen. Daarbij doen we er alles voor om bij onze klanten een feestje in het schap te creëren.

Ander puntje dat ik hier aan wil stippen is dat er in onze regio de laatste jaren veel arbeidsconcurrentie is bijgekomen en dat maakt het wel uitdagend. Met de maatregelen rondom het coronavirus erbij, is het soms een hele opgave én het is af en toe zeker gekmakend. De regels in de kwekerij zijn duidelijk: je houdt 1,5 meter afstand en als dat niet lukt dan doe je een mondkapje op. Maar als je de kantine inloopt, dan is dat nog niet zo eenvoudig te handhaven. Iedereen wil ook gewoon pauze houden en snel een welverdiend bakkie koffie pakken. Met 50 mensen voor je en twee automaten, wordt de rij al snel ruim 30 meter lang en sta je bijkans buiten op de straat. Ik heb dus respect voor het geduld dat mensen toch weten op te brengen, maar denk dat we er toch snel een extra apparaat bij gaan zetten.

Vanaf deze plek wens ik iedereen een fantastisch voorjaar toe en ik hoop snel dat alle winkels en terrassen weer openen.

Dieter Baas, perkplantenteler in Ens