Als mini-gerberateler heb ik alweer jaren geleden heel bewust het collectief gezocht bij de coöperatie Colours of Nature. Met elkaar ben je slimmer, daar komt het op neer. Iedereen zet zich extra in voor een specifiek onderdeel dat hem of haar goed ligt en we kunnen expertise van buitenaf aan ons binden. Zo komen we allemaal verder.

We werken al jaren aan de optimale productie van gerbera’s. De afgelopen tijd beseffen we pas echt goed, dat we ook de meest duurzame gerbera’s ter wereld kunnen produceren.

Voor 2020 hebben we ons voorgenomen om het lef te tonen die boodschap veel meer uit te dragen. Ga maar na: sinds een halfjaar verwarmen we onze kas met aardwarmte, we zijn in staat door onze samenwerking optimaal te telen, met zo’n hoog mogelijke productie bij zo min mogelijk inputs en de laagste CO2 uitstoot, we recyclen ons water, we hebben waar mogelijk plastic hoezen vervangen voor recyclebaar papier. En we telen maximaal biologisch, wat in de driejarige teelt van gerbera heel goed lukt. Het gewas heeft de tijd om voldoende weerbaarheid op te bouwen.

Tijdens de laatste Trade Fair in Aalsmeer gebruikten we voor het eerst ons duurzame verhaal als speerpunt in de communicatie met afnemers. Wat ik daarvan geleerd heb? De tijd is er rijp voor. De flyer met ons verhaal triggerde bezoekers om door te vragen over het hoe en waarom van ‘de meeste duurzaam geteelde bloemen ter wereld.’ Volgens mij is de voedingsbodem in de markt voor duurzame sierteeltproducten groter dan ooit.

Dat we kunnen scoren met duurzaamheid geldt natuurlijk niet alleen voor onze coöperatie, maar voor de hele tuinbouw. We werken er elke dag aan om zo zuinig mogelijk om te gaan met water, energie, gewasbescherming, mest- én afvalstoffen. Is dat duurzaamheid? Natuurlijk. Kijk eens goed naar je eigen duurzame verhaal en deel het met de wereld!

Dit was mijn eerste column voor vakblad Onder Glas, ik hoop dat er nog velen mogen volgen.

Ronald van Veen, Gerberateler in De Lier