Afgelopen week was ik als glastuinbouwondernemer de gelukkige om het spits af te bijten van #Sjaakontour. De nieuwe bestuursvoorzitter van LTO Glaskracht Nederland kwam langs om met de landelijke tuinbouw kennis te maken, middels diverse bedrijfsbezoeken. Dat gesprek gaf mij een goed gevoel. Het spreekt van veel ambitie als je als gewaardeerd burgemeester van gemeente Westland de stap zet om het landelijk uithangbord van de mooiste sector van het land te worden.

Het is niet de makkelijkste baan. Er speelt namelijk nogal wat in de tuinbouw en LTO Glaskracht moet zich dat enorm aantrekken. Wereldwijd kan er dan wel jaloers naar ons worden gekeken, maar politiek gezien is van die trots in eigen land weinig te merken. We zijn de enige (industriële) sector die het afvalwater zelf dient te zuiveren. En als je zelfs je bloemen of planten niet meer mag bespuiten met producten als melk en suiker, omdat deze geen dure toelating hebben, dan is er toch iets goed mis. Een burgervader met veel ambitie, ruime maatschappelijke ervaring en brede politieke ingangen is dan meer dan welkom. Want veel vragen schreeuwen om een passend antwoord.

Wereldwijd zijn we de nummer 1 sierteeltexporteur van de wereld. Dat moeten we niet vergeten en daar mogen we ook zeker trots op zijn. Om deze positie vast te houden moeten we niet stil blijven zitten, maar continu door ontwikkelen. Schaalvergroting hoort daar zeker bij en is noodzakelijk om grote stappen te blijven zetten. We moeten blijvend innovatieve technieken toepassen om de concurrentie voor te blijven. Bedrijven worden voor Nederlandse begrippen steeds groter. Dit vraagt om een professionelere aanpak op het gebied van management en bedrijfsvoering. Maar ook zaken als afzet vragen om steeds meer en ook vooral om een andere manier van aandacht.

Onlangs gepubliceerde onderzoeksrapporten vermelden dat groei in afzet de komende jaren vooral online gaat plaats vinden; een afzetmarkt waar nog veel te winnen is. Hopelijk presenteert Royal FloraHolland snel een passend antwoord om als brede sierteeltsector goed op deze online groei voorbereid te zijn.

Marius Mans
Gerberateler in Brakel

Gerelateerd