Een heel nieuwe benadering van het tripsprobleem: plak ze vast aan het blad. Dan kunnen ze geen schade meer aanrichten. Aurélie Féat ontwikkelde een milieuvriendelijke plakkerige substantie. Resultaat: de aantasting door trips in chrysant liep zeer drastisch terug.
Aurélie Féat presenteerde de onderzoeksresultaten bij haar promotie aan Wageningen University & Research. Bij het onderzoek waren verder de universiteiten van Cambridge en Leiden en AkzoNobel betrokken. Het is betaald door het Europese Horizon 2020 programma voor onderzoek en innovatie.
Lijnolie
“Het is eigenlijk een heel simpel concept: insecten vastplakken. Planten in de natuur doen het ook, bijvoorbeeld de zonnedauw”, vertelde ze. Op basis van een emulsie van lijnolie in water ontwikkelde ze een plakmiddel dat op de chrysantenbladeren werd gespoten. De Californische trips kon geen kant meer op en stierf ter plekke.
Het effect was spectaculair. Bij het eerste experiment liep het aangetaste bladoppervlak al met 85% terug. Bij fine-tuning van de formulering met meer dan 95%. “De formulering maakt veel uit. Hoe kleinere druppeltjes je weet te maken, hoe beter het effect”, is haar ervaring. Bovendien zorgt een zeer kleine druppelgrootte ervoor dat de hommels er geen last van hebben.
Biologisch afbreekbaar
Het onderzoek heeft bewezen dat het principe werkt en het middel is biologisch afbreekbaar. Om te komen tot praktijktoepasbaarheid is echter nog meer onderzoek noodzakelijk. Zo is de vraag wat het effect van de microdruppeltjes op de fotosynthese is. Anderzijds valt de methode zelf nog te verbeteren. Féat heeft wel ideeën daarover: “Om de selectiviteit te vergroten – alleen trips aanpakken – zou je stoffen kunnen toevoegen. Bijvoorbeeld natuurlijke stoffen die trips aantrekken of juist afweren.”
Van blad afglijden
Een tweede deel van haar onderzoek ging over de tegenovergestelde benadering. Oppervlakken zo glad maken dat insecten er niet tegenop kunnen klimmen. Hiervoor ontwikkelde ze een speciaal soort verf. Die is nuttig bij bijvoorbeeld overlast van termieten en mieren.
Tekst: Tijs Kierkels, beeld: Ward Stepman