Europa’s grootste stadsboerderij Urban Farmers In de voormalige Philipsfabriek in Den Haag is gisteren door de rechtbank failliet verklaard, meldt het AD. Eerder deze week meldde de krant al dat de kwekerij in financieel zwaar weer verkeerde.

Op de zesde en zevende etage van voormalig kantoorcomplex De Schilde in Den Haag werden sinds mei 2016 in een dakkas van 1.200 m² en een viskwekerij van 400 m² verschillende groenten en tilapiavis gekweekt voor lokale afzet aan particulieren, winkels en restaurants. Urban Farmers organiseerde er regelmatig rondleidingen en events. Onlangs lanceerde zij nog, samen met Eiber Bier, een speciaalbier van kromme komkommers.
Met een investering van 2,6 miljoen euro was stadsboerderij UF De Schilde alles behalve een hobbyproject, meldt het Financieel Dagblad. Het Zwitserse bedrijf Urban Farmers, een spin-off van de ZHAW Universiteit in Zurich, ging in 2013 van start met de ontwikkeling van De Schilde, samen met de gemeente Den Haag en diverse tuinbouwleveranciers. De Zwitserse moeder ging enkele maanden geleden ook failliet.

Oorzaken faillissement

Wat de hoofdoorzaak van het faillissement is geweest, wordt momenteel uitgezocht. Curator Martijn Vermeeren laat in een reactie in het AD weten dat de omzet van de producten tegenviel. “Maar of dat de belangrijkste en enige reden is geweest dat Urban Farmers het niet heeft gered, kan ik nog niet zeggen.” Acht medewerkers zijn op dit moment nog aan het werk bij het bedrijf. Zij houden de zaak voorlopig draaiende.
Twee jaar geleden bejubelden linkse partijen de komst van Urban Farmers. Raadslid Janneke Holman van de Haagse PvdA stelde gisteren nog dat de stadsboerderij een voorloper is in duurzame voedselproductie. “Het bedrijf zorgt voor werkgelegenheid, voedselbewustzijn en is waardevol voor de wijk. Het zou een verlies zijn voor de stad als het verdwijnt.”

Bron: AD/FD, beeld: Mario Bentvelsen