De Franse start-up Agricool heeft 4 miljoen euro ingezameld om groenten en fruit te telen in Parijs. Het bedrijf begint volgend jaar met de teelt van aardbeien in 75 zeecontainers. Hun doel is om zo duurzaam mogelijk groenten en fruit te telen, en die met zo min mogelijk transportkilometers bij de klanten te krijgen.

Agricool huurt nu een groot magazijn in La Courneuve, net buiten Parijs, dat het bedrijf gaat vullen met de containers. In deze zogenaamde ‘cooltainers’ wil het bedrijf eerst aardbeien gaan telen. In eerste instantie zal de teelt gericht zijn op het optimaliseren van de productie en smaak. De cooltainers maken gebruik van verschillende verticale teeltlagen met LED-belichting.
Volgens Agricool zijn de containers 120 keer productiever in vergelijking met dezelfde oppervlakte in de vollegrond. De gewassen worden uitsluitend geteeld met duurzame energie en hebben – tot 90 procent – minder water nodig. Insecten voelen zich niet thuis onder het blauwe en rode LED-licht waar de planten onder groeien. Bestrijding van insecten is daardoor niet nodig, verwacht Agricool.

Van start-up naar scale-up

Agricool is in 2015 opgericht door Gonzague Gru en Guillaume Fourdinier, twee boerenzonen die in de stad onvoldoende groenten en fruit van hoge kwaliteit konden vinden. Het bedrijf ontwikkelde het prototype van de cooltainer in 2016 en is nu klaar om op te schalen. De productie vertienvoudigde, terwijl het aantal medewerkers steeg van 2 naar 30. Met de huidige financiering wil Agricool volgend jaar 75 containers verspreid over Parijs neerzetten. Het doel is om al in 2017 in totaal 91 ton aardbeien te produceren. Later wil het bedrijf ook andere gewassen telen.

Tekst: Leo Hoekstra