Op de beurs IPM in Essen, die deze week plaatsvindt, introduceert ISO Group de vernieuwde Cutting and Planting 1800. Deze machine kan zowel stekken knippen, de stekken direct steken en vervolgens de gestoken potten op kwaliteit controleren. Deze drie handelingen kunnen met de huidige stek-robot door één operator worden uitgevoerd. Zo doet één persoon het werk dat normaal door drie of meer personen wordt uitgevoerd.

De Cutting and Planting 1800 werd vorig jaar ook op de GreenTech in Amsterdam getoond en was daar tevens genomineerd voor de GreenTech Innovation Award. In de tussenliggende periode is de robot verder ontwikkeld en verbeterd door continue mee te draaien in het productieproces bij potplantenkweker Sjaloom in Waddinxveen.

3D Vision en robottechnologie

ISO Group noemt de ISO Cutting and Planting 1800 ‘het perfecte voorbeeld’ van een machine waarin het bedrijf gespecialiseerd is. In deze machines maakt het gebruik van de jongste (3D) vision- en robottechnologie. Deze technieken zorgen niet alleen voor meer efficiency en voor arbeidsbesparing binnen een bedrijf, maar ook voor een betere plantbehandeling en een uniformere plantkwaliteit.

Automatisch stekken steken

Naast de ISO Cutting and Planter 1800 toont het bedrijf op de IPM in Essen ook de ISO Cutting Planter 2500. Deze is bedoeld voor het automatisch stekken steken en is inmiddels al bij gerenommeerde kwekers operationeel, waar het automatisch verschillende soorten stek steekt. De resultaten zijn volgens ISO Group tot grote tevredenheid van de kwekers, waarvan enkele inmiddels meerdere machines per locatie hebben ingezet om de stekken uniform en zonder menselijke fouten te kunnen steken.

De machines van ISO Group zijn tijdens de IPM in Essen te zien op stand 3E54.

Tekst en foto: ISO Group.

Gerelateerd