Pioenrozenteler Koos Haket kijkt terug op een bijzonder, maar ook een goed seizoen. Door het koude weer startte de oogst ongekend laat. Tegelijkertijd zorgden de lage temperaturen én de lockdown voor veel vraag en hoge prijzen. Pas in de staart van het seizoen was sprake van een kentering.

Koos Haket uit Pijnacker teelt al meer dan 25 jaar pioenrozen. Maar een seizoen als dit jaar, dat maakte hij in al die jaren nog niet eerder mee. “De kou dit voorjaar en de sneeuw en hagel in maart, dat was ongekend”, zegt Haket. Hij teelt pioenrozen op een oppervlak van 4 ha, onder glas, in tunnels en in de openlucht. “Door deze weersomstandigheden startte de oogst beduidend later dan normaal. In de kas zijn we normaal gesproken de eerste dagen van april aan het oogsten, dit jaar was dat pas rond 10 april. En de buitenoogst start in een normaal jaar rond 10 mei, terwijl we nu pas begin juni buiten aan de slag konden. Door de kou ontwikkelde het gewas zich uitermate traag.”
Desondanks was de kwaliteit van de pioenrozen over het algemeen goed, geeft de teler aan. “Bij de buitenpioenen hadden we wel wat krasjes op het blad, als gevolg van de sneeuw en hagel, maar dat viel relatief gezien mee. Verder waren de takken en de bloemen mooi stevig, dus wat dat betreft was er zeker geen reden tot klagen.”

Hoge middenprijs

Ook de prijsvorming gaf dit seizoen geen aanleiding tot ontevredenheid. Haket brengt 95 procent van zijn pioenrozen voor de klok bij FloraHolland, de rest wordt afgezet via bemiddeling. “De middenprijs kwam bijna het hele seizoen boven de euro uit, dat is netjes. En soms tikte hij zelfs de twee euro aan, zoals bijvoorbeeld rond de Franse Moederdag eind mei. Het was jammer dat we hier nog niet van konden profiteren met onze buitenpioenen, maar we ontvingen toen wel hele goede prijzen voor onze kas- en tunnelpioenen.”
De teler denkt dat de hoge prijzen vooral te danken waren aan het koude weer en de lockdown. “Doordat alles dicht was, konden mensen nergens heen. En ook het koude weer hield hen binnen. Hierdoor wilden mensen het thuis gezellig maken. Dit, en de lagere aanvoer als gevolg van de kou, zorgde voor hogere prijzen. Daarbij zit de populariteit van de pioenroos nog altijd in de lift, mede door de introductie van nieuwe soorten en kleuren. Maar ook de traditionele roze ‘Sarah Bernardt’ ligt nog steeds goed in de markt.”

Precies op tijd klaar

Haket zag het tij een dag of tien geleden keren. “Met de stijging van de temperatuur gingen de prijzen onderuit. En het feit dat alles weer beetje bij beetje opengaat, versterkt dat. Mensen gaan weer op pad, en zijn nauwelijks nog bezig met zaken binnenshuis. Hierdoor zakte de middenprijs afgelopen week naar slechts 29 cent. Wij hebben begin van de week de laatste pioenrozen geoogst en zijn dus precies op tijd klaar. Maar veel pioenrozentelers in het noorden en oosten hebben nog wel een paar weken te gaan. Met de voorspelde hitte vrees ik dat dit geen al te beste periode gaat worden. Maar zoals gezegd: voor ons was het weliswaar geen doorsnee seizoen, maar zeker wel een goed seizoen.”

Tekst: Ank van Lier