Voor het PPS project ‘de Weerbare Plant’, gefinancierd door de leden van de Club van 100 en het ministerie van Economische Zaken, is eind september bladmateriaal geoogst van de eerste serie van een grote proef in tomaat. Daarin onderzoeken we voor dertig verschillende middelen in hoeverre ze de tomatenplanten op scherp kunnen zetten om sterker te reageren op een aanval van een ziekte of plaag.

Van het geoogste bladmateriaal worden moleculaire analyses gedaan. Hierbij kijken we in welke mate genen, die betrokken zijn bij de afweer van planten tegen ziekten en plagen, tot expressie komen. De komende twee jaar onderzoeken we hoe met behulp van bestaande en nieuwe (moleculaire) merkers in praktijksituaties efficiënt is te bepalen of middelen die de weerbaarheid verhogen inderdaad het verwachte effect op de plant hebben.

Verder willen we onderzoeken of we specifieke sets van merkers kunnen identificeren waarmee je de geïnduceerde plantweerbaarheid tegen drie specifieke plantbelagers (meeldauw, Botrytis en wittevlieg) kunt voorspellen.

Foto: Wageningen University & Research.

Gerelateerd