Om klanten en relaties de mogelijkheid te bieden om het huidige en toekomstige assortiment te bekijken, maar vooral om nieuwe tomatenrassen te kunnen ontwikkelen, gaat Syngenta in Maasland een nieuwe tomaten-demokas bouwen.

Syngenta investeert in het versnellen van innovaties, om in de steeds veranderende markt de beste oplossing te vinden voor de telers, de keten, de consument en het milieu. Arend Schot, hoofd EAME groentezaden: “Al decennia focussen wij op het ontwikkelen van rassen die goed aansluiten bij de wensen van de consument: smaak, gemak, diversiteit, duurzaamheid en betrouwbaarheid. De snoeptomatenrassen Angelle en Sweetelle zijn daar goede voorbeelden van. Dit kan alleen in samenwerking met onze partners in de hele keten. Met onze nieuwe demokas zorgen wij voor een ontmoetingsplek waar we samen met onze ketenpartners ervaringen delen en innovatieve ideeën bedenken.”

Duurzaam energiesysteem

In de kas komen verschillende afdelingen voor belichte en onbelichte teelten, met een totaal teeltoppervlak van 14.000 m², waaronder 1500 m² voor bezoekers. De ontvangstruimte zal worden gebruikt voor het organiseren van evenementen en vergaderingen. De kas wordt voorzien van een duurzaam energiesysteem voor warm water en elektriciteit en verschillende technieken voor een energiezuinige teelt. Ook wordt de mogelijkheid verkend om aan te sluiten op het geothermisch netwerk in het gebied.
De bouw van de demokas is uitbesteed aan Technokas. Naar verwachting zal de nieuwe R&D-vestiging in de lente van 2020 volledig operationeel zijn.