Krap een jaar na het ingaan van de zuiveringsplicht voor lozingswater vertelt Paul Grootscholten van Globe Plant uit Vierpolders welke maatregel het bedrijf heeft genomen en hoe dat heeft uitgepakt. “We hebben gekozen voor een bewezen zuiveringstechniek. Een aanvullend doekfilter en een nieuwgebouwde rioolbuffer maken het plaatje compleet.”

Globe Plant in Vierpolders is gespecialiseerd in het opkweken van (geënte) groenteplanten en teelt daarnaast bloeiende potplanten. Vennoot Paul Grootscholten, tevens voorzitter van het aardwarmtecollectief in Vierpolders, is er verantwoordelijk voor de techniek. In november 2017 beschikte het bedrijf over een goedgekeurde zuiveringsinstallatie en een rioolbuffer.

Bewezen technologie

“We zijn niet over één nacht ijs gegaan en hebben ons al vroeg breed georiënteerd op de beschikbare zuiveringstechnieken”, blikt de ondernemer terug. “Bij onze collega Grow Group in Naaldwijk was al een zuiveringsinstallatie gebouwd volgens de nieuwste inzichten, die min of meer model stond voor opkweekbedrijven in het algemeen. Het was zeer beslist een mooi concept. Toch hebben we uiteindelijk gekozen voor een bewezen zuiveringstechniek die beter aansloot op onze wensen en mogelijkheden.”

In de eerste week van november 2017 werd er een Apollo installatie geïnstalleerd, die water zuivert op basis van LD-UV en waterstofperoxide. Deze wordt gevoed vanuit de rioolbuffer die speciaal voor dit doel was geplaatst. “Vlak daarvoor hadden we het systeem al op enkele punten aangepast om alle mogelijk verontreinigde waterstromen op één punt samen te laten komen”, licht de plantenkweker toe.
Om de lagedruk UV-lampen goed tot hun recht te laten komen, was een extra filterstap wenselijk. Hierin wordt voorzien door een voor de drainwaterbuffer geplaatst doekfilter, die het water direct na terugkeer uit de kas zuivert van zwevende deeltjes.

Licence to produce

Volgens Grootscholten heeft de installatie tot op heden vlekkeloos gepresteerd. “We zijn blij met het resultaat, maar het kostte alles bij elkaar ook een lieve duit. Het steekt me wel dat tuinbouwbedrijven zich sowieso al scheel betalen aan rioolheffing en dan ook nog gedwongen worden tot dit soort maatregelen.”
Terwijl bedrijven veel werk maken van verduurzaming en daarmee aantoonbaar vooruitgang boeken, wordt de ‘licence to produce’ gestaag duurder. “Dat is op zich niet erg, zolang we dat terugzien in reële prijzen voor onze producten”, stelt de ondernemer. “Garanties daarvoor zijn er niet, maar we blijven gewoon doen waar we goed in zijn: met een enthousiast team op duurzame wijze mooie planten kweken.”

Tekst: Jan van Staalduinen





Gerelateerd