Automatiseringsbedrijf SERCOM uit Lisse automatiseerde de eerste bedrijven met meerlagenteelt al vijf jaar geleden, ruim vóór de term Vertical Farming een hype werd. Op de GreenTech laat SERCOM de laatste procesbesturing – hardware en software – zien op dit gebied.

Vertical Farming ofwel Verticaal Telen is het thema van de GreenTech in RAI Amsterdam. Verticaal Telen is een wereldwijde trend, waarbij meestal bladgroenten en kruiden worden geteeld in afgesloten ruimten op meerdere teeltlagen onder LED-verlichting. In Japan en Amerika is Vertical Farming in opkomst, waar vooral jonge ondernemers zich ertoe aangetrokken voelen.

In Amerika opent het ene na het andere Vertical Farming-bedrijf, steeds in de buurt van grote steden. De Association for Vertical Farming (AVF) verwacht dat er over tien jaar bij elke stad een Vertical Farm is. Niet voor niets zijn multinationals als Philips, Metro, Osram, Toshiba, Microsoft, Panasonic, Fujitsu en GE er mee bezig. Nederlandse telers maken er nog weinig gebruik van. Meerlagenteelt is wel in opkomst, vooral bij de opkweek van groentegewassen, potplanten en de tulpenbroei.

Tulpenbroeierij

Zo heeft SERCOM voor meerdere bedrijven in de tulpenbroeierij een klimaatinstallatie geleverd. Een daarvan is Karel Bolbloemen BV in Bovenkarspel. Sinds 2011 wordt hier al verticaal geteeld. Daarmee is Karel een van de eerste tulpenbedrijven die op grote schaal ging ‘inbreiden’ met meerlagenteelt. In een kas van 3.000 m2 worden tulpen aan het begin van de teelt opgekweekt in vier lagen in containers met een eb- en vloed systeem. De tulpen staan eerst een paar dagen in het donker, daarna onder tl-licht. SERCOM ontwikkelde het systeem voor de klimaatsturing, inclusief de koeling van de klimaatcellen, de belichting in de meerlagenteelt en de beregening van de kas.

Op termijn zal de tl-verlichting worden vervangen door LEDs. Eigenaar-directeur Bert Karel verwacht hierdoor minder energie te gebruiken en de plant beter te kunnen sturen. Uit onderzoek van Wageningen UR in 2011 kwam al naar voren dat tulpen verschillend reageren op verschillende LED-kleuren. Ook komt er een nieuw systeem, waarbij de LED-verlichting zal worden gebruikt om de kwaliteit van de tulpen verder op te voeren en de productie nog beter af te stemmen op pieken in de vraag. Karel Bolbloemen BV levert tulpen vraaggestuurd aan supermarkten in heel Europa.

Tekst: Mario Bentvelsen. Bron/foto: Sercom/Karel Bolbloemen BV.

Gerelateerd